Как да се справим с умората по време на кърмене

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в този момент

18 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Кърменето може да бъде много напрегнато, особено през първите три месеца. Бебето трябва да се научи да захваща правилно гърдата, ще трябва да се справяте и с неравномерния ритъм на хранене и често да се будите нощем, за да го накърмите.

Всичко това може да бъде наистина много изтощително. Затова е важно да откриете начини, които да ви помагат да релаксирате, за да не намразите този процес. Ето няколко полезни съвета, които ще ви съдействат да превърнете кърменето в приятен, а не натоварващ ангажимент.

1. Хранете се правилно

Това е един от най-добрите начини за борба с умората по време на кърмене. Опитайте се да увеличите енергията си, като приемате хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае. Не мислете сега за диета и как да свалите натрупаните по време на бременността килограми, има време и за това. Препоръчително е да включите много протеини (бяло месо, риба, сирене и бобови растения) в менюто си, за да се заредите с повече енергия. Важни са също така храните, богати на фибри и желязо.

2. Опитайте се да спите повече

Кърменето в първите месеци е причина за безсънието на майките. Ясно е, че не може да оставите бебето да плаче цяла нощ, но опитайте да компенсирате нощното будуване с кратки дремвания през деня. Докато бебето спи, спете и вие, а не опитвайте точно тогава да свършите някаква работа. Тя може да почака или някой (таткото или бабите) да ви отменят за нея.

3. Погрижете се за хидратацията си

Дехидратацията може да причини умора и да намали заряда ви за целия ден, забавяйки някои функции на организма. Затова е препоръчително да приемате чаша вода всеки път след като сте кърмили бебето. И задължително пийте вода между кърменията, дори и нощните. За да не пропускате това, просто си сложете една бутилка с вода до вас, която да ви напомня, че трябва да отпиете от нея.

4. Движете се

Упражненията у дома ще ви помогнат да се преборите с умората по време на кърмене. Но не се хвърляйте да правите гимнастика преди 40-ия ден от раждането и задължително се консултирайте с гинеколога си, който да ви даде зелена светлина. Освен гинеколога, не пропускайте и другите контролни прегледи, които трябва регулярно да правите, ако имате някакъв проблем, който е необходимо да бъде следен.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа