Какво ни казва памперсът

По съдържанието може да разберете сигналите, които ви изпраща бебето

05 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Бебето не може да говори и няма как да ви каже, ако се чувства неразположено по една или друга причина. То е в състояние да покаже единствено дискомфорта или болката, които изпитва в даден момент.

Памперсът му обаче може да „говори“. По-точно – съдържанието му. По него бихте могли да разгадаете сигналите, които ви изпраща бебето и с които то опитва да алармира за евентуални проблеми.

Ето как да разтълкувате миризливата страна на родителството.

Мекониум

Това са изпражненията в първите дни на новороденото. След няколко часа живот, те не са нищо друго, освен чревния продукт на детето през неговия фетален живот: околоплодна течност, слуз, кожни клетки…

Мекониумът няма мирис, но има плашещ тъмен цвят в зеленикаво-кафяво и мазна и лепкава консистенция. Спокойно, това е напълно нормално и няма място за паника.

Когато бебето се захрани - с кърма или адаптирано мляко, изпражненията ще придобият по-светъл цвят. Това вече е знак, че храносмилателната и чревната му системи са започнали да функционират. Ако тъмният цвят продължава, добре е да се консултирате с педиатъра.

Мекониумът, който се отделя преди или по време на раждането, е признак на фетален дистрес и може да причини така наречената мекониева аспирационна пневмония.

Снимка: Shutterstock

Кърмено бебе

Изпражненията на бебето, което е изключително и само на кърма, имат ярко жълт цвят, подобен на горчица, и пастообразна или кремообразна консистенция. Те често са осеяни с малки белезникави бучки и могат да променят цвета си, като тенденцията е да станат по-зеленикави, ако майката е яла храна, различна от обичайната. В тези случаи, при липса на други симптоми, наистина няма нужда да се притеснявате.

Кърменото бебе обикновено пълни памперса с честота, варираща от 2 пъти до 4-5 пъти на денонощие. Появата на различни от тези нюанси в съдържанието на памперса, трябва да ви алармира, че може би бебето има някакъв проблем, за решението на който трябва да потърсите педиатъра му.

При изкуствено хранене

Бебетата, хранени по този начин, имат жълто-кафяви изпражнения, които са много по-кашави и миризливи от тези на кърмените. Броят на пълните памперси варира и може да зависи както от вида на използваното мляко, така и от самото бебе.

Нерядко обаче новородените, които са хранени по изкуствен начин, страдат от запек и образуват твърди изпражнения, които трудно се изхвърлят.

Млякото, което е твърде богато на желязо, може да бъде причина за появата на черни или тъмнозелени изпражнения. В този случай е добре да се консултирате с педиатър, който да помогне за по-лесното изхождане на новороденото, а така също да изключи наличието на кръв във фекалиите.

Снимка: Shutterstock

Първата бебешка храна

Фекалиите се променят драстично с въвеждането на първата бебешка храна. В началото, когато детето все още яде предимно зеленчуков бульон и кремове от зърнени храни, те запазват пастообразния си вид, макар да изглеждат по-твърди от предишните. Колкото повече менюто на бебето се доближава до храната на възрастните, толкова по-твърди стават и изпражненията му, сходни на тези на големите.

Видът се променя още с първата храна, различна от млякото. Съдържанието на памперса става по-твърдо, обикновено в жълто-кафяво (с различни нюанси, според вида на консумираните плодове или зеленчуци) и определено миризливо. Възможно е да има и разпознаваеми парчета храна.

Това се случва по различни причини: когато някоя от храните е била усвоена само частично; защото е „сдъвкана“ отчасти; понеже се приема в прекомерни количества; тъй като е преминала бързо през червата и т.н.

Като цяло в тези случаи няма нужда от притеснение. Добре е обаче да говорите с лекаря, ако забележите спиране на растежа на бебето, тъй като това може да се окаже проблем, свързан с усвояването на хранителните вещества.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа