Какво опитва да ни каже бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

24 Февруари 2022 г.
Какво опитва да ни каже бебето

Снимка: Shutterstock

От вродени рефлекси до усмивки, погледи и жестове за комуникация с мама и татко – това всъщност е езикът на бебето. То използва цялото си тяло, за да се свърже с вас и ви заяви своите нужди, страхове или радости.

Но как да разберете какво всъщност иска да ви каже? Не е трудно да започнете да разчитате емоциите и желанията на вашето мъниче. Рано или късно и сами ще се научите да ги тълкувате правилно. Ще ще ви помогнем да направите това по-бързо и лесно, защото езикът на бебето наистина не е труден – само трябва да го научите.

Вродени рефлекси жестове

През първите седмици от живота си бебето често повтаря жестове, които са всъщност резултат от вродени рефлекси, валидни за всички деца. То например стиска силно палеца ви, което ви просълзява от умиление, но това всъщност е т. нар. хватателен рефлекс на Робинсън. Или пък при повдигане от креватчето отваря ръце. Не за да ви прегърне, а защото реагира на внезапното движение и стрес – рефлекс на Моро.

Всички тези реакции не бива да бъркате с езика на бебето. След известно време те ще изчезнат, тъй като са само етап от развитието на нервната система на детето.

Ето какво обаче трябва да знаете:

Снимка: Shutterstock

Първа усмивка

Около третия месец бебето започва да извършва действия, които благоприятстват връзката му с хората, които се грижат за него. Това е вече еволюционно поведение, обясняват специалистите. По този начин то търси контакт и защита, защото има нужда от такава, тъй като се чувства все още беззащитно.

Радостта и ентусиазмът на майката го насърчават да възпроизведе жеста и да повтори усмивката, което засилва отношенията майка-дете.

Смях

Бебешкият смях се появява около петия-шестия месец и логично предизвиква радост и смях от страна на родителите. В този период са много полезни игрите, които разсмиват бебето – на криеница зад предмет например.

Това е израз на неговата емоция и тя е наистина много силна. Показва изненада, радост, удивление, много положителни усещания.

Търси ви с поглед

От седмия-осмия месец децата започват да се движат и да откриват заобикалящата ги среда. И точно тук започва най-интензивната комуникация с родителите.

Обикновено детето търси погледа на мама или татко, за да се увери, че те го наблюдават, което му вдъхва някаква увереност. То прави опити да пълзи, да се изправи, да опита първите си крачки. И винаги се оглежда за погледа на мама. С този жест търси уверението ѝ, че може да продължи.

Правилната реакция от ваша страна е да се усмихнете или кимнете с глава, за да ви разбере. По този начин детето ще почувства, че е в безопасност и ще поднови изследването си на света.

Започва да „танцува

Когато чуе музика, детето започва да клати глава и да тресе несръчно тялото си под звуците на мелодията.

Научно е доказано, че музикалното ухо или способността да бъдат разпознавани компонентите на музиката - звук, ритъм, тембър, се проявяват много рано и се развиват дори преди раждането. Няколко изследвания показват, че новороденото е в състояние да разпознава мелодии, които често е чувало през последните седмици на бременността.

Инстинктът за движение в ритъм е логичен отговор на музикалния стимул, който обикновено се появява около петия-шестия месец. Добре е да знаете, че двигателната реакция при музика е характерна за много деца, но не и за всички. Ако липсва, това не означава, че мъникът не е музикален. Двете неща не са свързани.

Пляска с ръце

Детето много лесно се научава на тази игра като наблюдава мама, татко, баба, братчето или сестра си. И винаги това се придружава от песен.

Пляскането с ръце не е обикновен жест, защото изисква добра координация. Появява се около шестия-седмия месец и винаги се приема много радостно от родителите. С този жест малкото иска да изрази задоволството си, когато успее да постигне някаква цел – да вкара формичка в съответстващата ѝ дупка в играчката например.

Учудването и доволството, което изпитва при успеха, може да го накара да пляска с ръце от удоволствие. Това е израз и на щастие.

Снимка: Shutterstock

Прави гримаса на отвращение

Около шестия месец започва въвеждането на различни храни. И много често бебето реагира на всяка новост с гримаса на отвращение или с отблъскване на паничката. Всъщност това се среща често при бебетата, които реагират така на миризми, различни от кърмата/млякото. А в техния свят се променят вече не само ароматите, но и вкусовете, текстурите.

Когато направи гримаса по време на хранене, може да означава, че не му харесва вкуса, може да е уморено, да му се спи или просто да се е нахранило. Много важно е да се научите да следите как реагира и да не го насилвате.

Крие лицето си

Към осмия месец и доста след това, детето може да крие лице и тяло, когато види непознат или близък човек, когото обаче не среща често – например баба. По този начин то се отдалечава и скрива от плашещия го субект. Понякога това може да е придружено и със сълзи.

Но не бива да ви безпокои, тъй като е нормално поведение от растежа на детето. То сигнализира за добра привързаност към фигурата на родителя и полага основата, върху която можем да градим и да го научим да бъде по-уверено в себе си. А неприязънта му към непознати се изостря, когато се почувства в опасност. Но това с времето отминава.

Маха с ръка

Независимо дали е поздрав или „Довиждане“, това е нещо, което детето обича да използва между 9 и 12 месец. За него това са първите опити за социализация.

Така то се учи да общува с всички и е добре родителите да го насърчават да прави това. Освен това е начин да се научи да уважава другите, което ще се прояви в една друга възраст.

Дава ви първата целувка

На 18 месеца вероятно ще получите първата нежна целувка по бузата от вашето дете. И тя е съвсем съзнателна проява на привързаност, която то опитва да демонстрира. Добре е да го прегърнете, за да се увери, че и то е обичано.

Снимка: Shutterstock

Прави забавни гримаси, плези се

Някои деца много обичат да се забавляват по този начин. Особено, когато родителят играе роля на много уплашен от техните „страшни“ гримаси. Това предизвиква доволния смях на детето. Тези гримаси, плезенето с език, са напълно осъзнати и показват желанието на детето да играе.

Много активно се използват около 4-5 годишна възраст.

Сумти и ръмжи

Може да ви учуди тази реакция, но детето я е забелязало от някого и съответно я използва. Обикновено така реагира на негативна ситуация, защото това е видяло и запомнило.

Затова е добре да бъдете много внимателно какво точно правите пред него, защото то е наистина като попивателна в тази възраст.

Блъска ви с ръка

Това е друг жест, който със сигурност родителите няма да одобрят. Проявява се около 12-18 месец. Така детето опитва да защити своята собственост или да вземе чужда, защото му е харесала. За да се справи, то използва и непозволени методи – тоест блъска „съперника“.

Важно е да обясните, че така не се прави, защото двете играещи деца могат да се наранят, и да помогнете деликатно да се справят в ситуацията. Ако пропуснете този момент, възможно е в детската градина да получавате често оплаквания, че именно вашето дете бута и блъска другите.

Повдига рамене

И на езика на децата, и на езика на възрастните, това означа „Не ми пука“. При малчуганите започва да се използва около 4-5 години, но означава и още нещо, така че е добре да внимавате, за да го разтълкувате правилно. По този начин децата опитват да комуникират, когато нещо им е интересно.

Бъдете обаче внимателни. Ако този жест започне да се повтаря често, неволно и неконтролирано, потърсете мнението на педиатъра, който да прецени дали е тик или нещо друго.

По материали от Qui Mamme

Да поговорим

Ами ако бебето се разплаче: най-големите страхове на таткото

Здраве

Не гъделичкайте бебето – не е полезно

Здраве

Вашето бебе е вече на 1 месец: Все още се борите с коликите, но сте много по-уверени

Още от Да поговорим

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Да спасим семейството: 7 неща, които ще ви помогнат

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Детето съчинява опашати лъжи

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

7 неща, които напразно забраняваме на детето

Има начини да научите бебето да спи.

Снимка: Shutterstock

5 често срещани проблема със съня и техните решения

Острите забележки в някои случаи пречат, а не помагат.

Снимка: Shutterstock

3 изречения, които никога не бива да казвате на уплашен човек

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Кая Гербер и Синди Крауфорд

Снимка: Getty images

Хари Стайлс

Снимка: Getty images

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Getty

Да поговорим

Да спасим семейството: 7 неща, които ще ви помогнат

Как да чуете другия, когато таите гняв и обида

Дете, което крие лицето си. Снимка: Shtterstock

Да поговорим

Детето съчинява опашати лъжи

За всяка възраст има рецепта, дава я психолог

Баща се кара на детето. Илюстрация: Guliver / iStock

Да поговорим

7 неща, които напразно забраняваме на детето

Спестете му част от негативните емоции

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Има начини да научите бебето да спи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 често срещани проблема със съня и техните решения

Вижте какво да правите, когато навиците за сън на бебето не ви дават да спите през нощта

Приключенията на Лу и останалите герои ще допаднат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoonito

Свободно време

„Лу и мъничетата“ с нови епизоди по Cartoonito

Тези сладки герои ще ни забавляват с весели преживявания