Майчинството не е ваканция – ето защо

Мнозина си мислят, че след раждането жените се отдават на почивка и удоволствия, което е твърде далеч от реалността

Снимка: Shutterstock

Да бъдеш майка е най-добрата работа в света, но ето как можем да разсеем мита, че отпускът по майчинство е като да си вземеш „ваканция от работата“? Италиански експерти събраха и достатъчно доказателства, за да докажат това.

Има хора, които продължават да вярват, че след като жената роди дете и си остане у дома, тя всъщност си почива и има време да се наслади на куп удоволствия. Това обаче е далеч от реалността. Ето и разликите със същинската ваканция и майчинството.

Снимка: Shutterstock

1. Удоволствието от събуждането сутрин

По време на ваканция: Когато сте на почивка, будилникът ви е на светлинни години от нощното шкафче. Единственото нещо, което причинява вашето сладко пробуждане, е естествената светлина, която прониква през капаците или щорите на стаята ви. Освен ако не сте превъзбудени от нещо екстремно (плували сте с акула предния ден например или сте изкачили някой връх), може спокойно да си гарантирате 12 часа сладък сън.

В отпуск по майчинство: Няма график на събуждането, когато сте в отпуск по майчинство. Няма и будилник на нощното шкафче. Но сте далеч от спокойния и релаксиращ 12-часов сън. По всяко време на деня и нощта може да очаквате писък, който почти взривява леглото ви и ви кара като автомат да скочите на крака и да се притечете на помощ. Този човешки будилник няма как да бъде изключен с едно движение на ръката и освен това продължава поне няколко месеца.

С повече усилия и малко късмет може периодът на буденето да бъде леко регулиран и постепенно да се доближи до някакъв мечтан график, в който да имате кратки периоди за сън. Резултатът от недоспиването в първите месеци на майчинството проличава в момента, в който седнете пред телевизора, уж да гледате някое любимо предаване, а всъщност заспивате почти мигновено. Или в супермаркета, когато почти задрямвате прави, докато чакате на опашката на касата.

2. Почивка за тялото

По време на ваканция: Когато сте на почивка, тялото ви почива пълноценно. Наслаждавате се с удоволствие от дългите разходки по плажа или горските пътеки, на галещото кожата ви слънце, на спиращите дъха гледки, в които погледът ви потъва.

В отпуск по майчинство: Когато сте в отпуск по майчинство, спиращата дъха гледка е стая с размери 3 на 3 метра, където се грижите за бебето си. Гърдите ви тежат, а зърната им са често възпалени от хапането по време на кърмене в периода, когато зъбките започнат да пробиват.

Разходката най-често представлява разнасяне напред-назад на ревящото бебе с надеждата така да го успокоите. А разходката навън понякога преминава в бутане на количка и носене на бебе в едната ръка, тъй като то точно тогава решава, че не иска да се вози и започва да плаче сърцераздирателно. Е, след няколко месеца, ще получите като награда мечтаните часове за сън или разходките навън ще преминават по-различно. В началото обаче може да се окажете неприятно изненадани.

Снимка: Shutterstock

3. Релакс за ума

По време на ваканция: Когато сте на почивка, изоставяте всички негативни мисли и отделяте време за релакс и възстановяване на енергията си. Посвещавате се на своите интереси, хобита, правите всичко спокойно, без обичайната прибързаност.

В отпуск по майчинство: Когато сте в отпуск по майчинство, вашите хобита просто престават да съществуват. Нямате и време за въстановяване, поне не в онзи отпускарски смисъл. Единствената ви мисъл е да осигурите пълната безопасност и спокойствие на бебето на различни фронтове. И някак между другото хапвате и пийвате вода, защото няма как да живеете без тях все пак, нито може да кърмите нормално бебето, ако спрете да се храните.

Дори обикновеното измиване на косата се превръща в момент, който трябва внимателно да планирате, за да не попречи на по-важните ви бебешки дейности. Но пък ще станете бързи като светкавица и ще успявате да се справяте почти като в анимационен филм, дори и с по-сложни дейности.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа