Разбира ли новороденото целувките на мама

Този простичък и мил жест всъщност е изключително важен, тъй като стимулира развитието му

02 Ноември 2021 г.
Разбира ли новороденото целувките на мама

Снимка: Shutterstock

Как да разберем дали бебето ни обича и дали е щастливо? Носят ли ползи целувките за него и кога е правилно да започнем да правим това? И как може новороденото да ни накара да разберем, че ни обича и осъзнава нашата любов към него?

Няма съмнение, че гушкането, физическият контакт, прегръдките, ласките и целувките са от съществено значение за психическото и емоционалното развитие на детето. Лишаването на бебето от физически контакт не само го прави по-стресирано, но и компрометира неговото здравословно неврологично и психологическо развитие. Но разбира ли то целувките и тяхното значение?

Ето какво казват специалистите по този въпрос.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали бебето ви обича

Колкото повече минават дните и месеците, толкова повече детето започва да реагира на обичта, грижите и отдадеността на майката към него. То разпознава лицето й, гледа я дълго, отговаря на погледа й и след това на усмивката й, търси я и плаче, ако тя се отдалечи от него. И е щастливо, когато мама се върне и отново влезе в полезрението му. Тогава започва да движи ръце, защото изпитва нужда да бъде гушнато. И когато направите това, то блажено заспива в ръцете ви.

Всъщност това са първите уроци по любов, които бебето получава. Дори толкова малко, то запаметява и след време започва да имитира тези жестове и действия.

А как да разберете дали то е щастливо

Отговорът на този въпрос всъщност е много прост. Специалистите са категорични - всяко новороденото е щастливо, ако е обичано. Любовта на мама и татко се изразява всеки ден с грижите, вниманието и времето, които те посвещават на мъника.

Щастливото бебе се чувства в безопасност и интуитивно осъзнава, че нуждите му са правилно разбрани и задоволени. То живее в спокойна среда, където е налице успокояваща рутина.

Кой може да целува бебето

Бебетата не трябва да се целуват от непознати и никога по устата, дори от своите родители. Джовани Поджи, педиатър в Meyer, обяснява, че новородените нямат добре развит имунологичен профил и поради това са по-изложени на бактериални и вирусни заболявания.

Така че е по-правилно непознатите или хората извън семейството, да стоят далеч от малките. Родителите, братята и сестрите също трябва да бъдат внимателни и да ограничат изблиците на обич. Не е желателно бебето да бъде целувано по устата и ръцете, които то често пъха в устата си.

Кога може да започнете да целувате малкото

Новороденото имитира мама и татко и около 10-11 месец започва да изпраща въздушни целувки. Особено, когато е видяло родителите, братята или сестрите си да правят това. Така че това е моментът, когато то ще започне да се учи на целувки.

Около 12-ия месец бебето ще усвои почти съвършено изпращането на целувки. Първоначално това е просто подражателна нагласа, но когато то осъзнае, че хората, към които е привързано, са щастливи от неговите действия, ще започне да ги повтаря все по-често.

Това е моментът, когато може да си позволите и повече ласки с него, защото така му показвате колко го обичате и то ще опитва да прави същото. Но правилото да не го целувате по устата остава.

Снимка: Shutterstock

Кога бебетата започват да проявяват обич

Бебето открива удоволствието от контакта с кожата на своята майка, тъй като това му носи познатото спокойствие и увереност, което е имало, докато е било в утробата й. Ето защо майчината прегръдка има изключително въздействие върху него. Тя не само го успокоява, но го кара да се чувства също така обичано и защитено.

И след време, около 9-ия месеца, то само ще поиска да прегръща любимите хора, разтваряйки ръце, за да бъде взето в нечия прегръдка. Или ще плаче от радост, когато види обичаните хора    , но щом го гушнат, бързо ще се успокои. Всичко това са прояви на неговата привързаност към мама, татко, братята или сестрите.

Как да разберете, че бебето оценява вашите целувки

Няколко проучвания са изследвали ефекта от майчините целувки върху развитието на бебетата. Според американско изследване, хипокампусът (центърът за учене и памет в мозъка) на бебетата, които са получавали много любов и обич като новородени, е с 10% по-голям от онези, които са били лишени от това внимание.

Така учените достигат до извода, че целуването на бебето му помага да изгради повече невронни връзки в мозъка си и това го прави по-умно.

Какво значение придава новороденото на целувките

Бебетата използват устните си, за да смучат залъгалка, мляко, пръстче. Те са истински експерти в това. За тях лекото докосване с устни може да каже много по отношение на емоциите и чувствата.

Така че без съмнение едно новородено, което е било целувано, разбира колко обич има в този жест и също така наблюдава какво правят родителите му или какво се случва с братята и сестрите му. То имитира хората, които обича и целувката се превръща в ежедневна проява на любов и към него.

По материали от Pianetta mamma

Здраве

Коя прегръдка успокоява най-добре бебето

Здраве

Признаха родителската прегръдка за най-мощното лекарство

Здраве

7 плюса от гушкането на бебето

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty