Защо бебето хапе

Ето как да го накарате да разбере, че това не е правилно

Снимка: Shutterstock

Около 12-ия си месец бебето придобива ново умение – то започва да хапе. При това няма значение дали са предмети или хората около него.

Това е доста стъписващ, но напълно нормален процес, който е част от т.нар. орална фаза, през която преминават всички деца. Важно е да реагирате спокойно и да му обясните внимателно, че това не е правилно.

Защо прави това

Обикновено периодът на хапането се случва между първата и втората годинка на детето.

Колкото и варварско да изглежда отстрани, всъщност хапането е напълно нормално действие в тази възраст. По този начин децата се научават да откриват света и да намират през устата си някаква утеха. За някои обаче хапането се превръща във временна форма на общуване.

Малките деца нямат езикови умения, за да изразят чувствата си, затова хапят, за да предизвикат вълнение, да изразят вълнение или да кажат, че са разочаровани, тревожни или отегчени.

Като цяло, когато детето се научи да се изразява с думи, то вече няма да има нужда да хапе. Някои малчугани хапят само у дома, защото това е безопасната среда, в която могат да изразяват емоциите си. По-често обаче тази проява се случва, когато те са в група - докато играят и особено когато опитват да привлекат внимание. Според изчисления на психолози, едно дете, което посещава ясла без прекъсване, бива нахапвано от връстниците си средно 7 пъти за цялата година.

Как да реагирате най-правилно

Когато се случи детето да ухапе, не трябва да драматизирате станалото. Опитайте спокойно да му обясните защо това не трябва да се прави. А ако вашето дете е било ухапано, не търсете обяснения, а първо утешете пострадалото. Това е преходна фаза и ако не превръщате всяко ухапване в събитие, тя много по-леко и безпроблемно ще отмине. Важно е обаче да обясните на детето, че хапането създава болка и това е причината, заради която не бива да го прави.

Когато малкото е ядосано, много по-полезно е да му покажете, че има и други начини за привличане на вниманието или търсене на помощ. Ако притежава твърде много енергия, опитайте да не го стимулирате прекалено: спокойното и отпочинало дете е по-малко вероятно да използва зъбите си. Предложете му гумена играчка като заместител, която да хапе. А ако забележите, че оголва зъби, когато друго дете на площадката посегне към неговата играчка, просто му подайте гумената, за да излее на нея гнева си. Това би могло да му помогне да се освободи от напрежението и да го насочи в друга посока.

Хапането може да е знак също така и на по-сложна фаза: отбиване, преместване, отделяне от любим човек, поява на ново бебе в семейството и т.н.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.