Защо бебето има студени ръце

Полезни съвети как да се ориентирате кога то изпитва дискомфорт

Снимка: Shutterstock

През първите месеци от живота бебетата винаги имат хладни ръце, тоест по-малко топли от останалата част от тялото. Няма нужда да се притеснявате, ако цветът на останалата част от тялото е розов и бебето не проявява други симптоми, като бледност и хленчещ плач. Във всеки друг случай трябва да се свържете с педиатъра.

През първите месеци от живота бебетата винаги имат хладни ръце. Но кога трябва да се притеснявате? И как да разберете дали на бебето му е студено? Ето отговорите на най-важните въпроси.

Кога да се притеснявате

Няма нужда да се притеснявате, ако цветът на останалата част от тялото на малкото е розов и то не показва други симптоми. Но ако е бледо и плаче тъжно, непременно се консултирайте с лекар.

При липса на други сигнали феноменът студени ръце не трябва да ви тревожи, защото зависи от циркулацията на кръвта на периферно ниво, която все още не е напълно ефективна. Това ще се промени в хода на растежа.

Как да разберете, че на бебето му е студено

Студените ръце може да са сигнал и за това. Обикновено се случва през зимните и по-хладните есенни и пролетни месеци.

Може обаче да забележите това и в случаите, когато външната температура е по-ниска от обичайното, а бебето е по-леко покрито – когато сте например, на почивка в планината през лятото.

Кога бебето наистина изпитва студ

Мислете логично и сами ще се ориентирате. Ако навън е 15 градуса и детето е облечено само с памучно боди, твърде възможно е то да не се чувства добре. Студените ръце в този случай сигнализират, че е добре да го облечете повече или да го покриете с нещо.

Имайте предвид, че твърде многото топлина създава също дискомфорт, понякога по-голям и от студа. За да се ориентирате дали малкото се чувства добре, може да пъхнете пръста си под тялото му, за да усетите действителната топлина, която и бебето чувства. А така също да погледнете цвета на лицето му, който трябва да е розов.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.