Защо се буди бебето нощем

Ето кои са най-честите причини през първата година

05 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Първата година на бебето е известна с неговото често будене по всяко време на нощта. Да, не е приятно, но се свиква.

Много родители обаче се тревожат и смятат, че има нещо нередно в това будене. Спокойно! Това е напълно естествен етап от развитието на бебето.

Ето и най-честите причини, които карат бебето да отвори очи и с плач да ви съобщи, че е будно.

Глад. Това е една от най-честите причини. По принцип, ако се кърми, нямате проблем, защото му се дава да суче. Но ако е на адаптирано мляко, със сигурност ще трабва да чакате да мине двучасовата разлика между храненията. Т.е. ще трябва да го гушкате, носите, пеете или каквото там му помага да се успокои.

Студено/топло му е. Най-добрите температури за стаята на бебето са между 19 и 21 градуса. Нормално е през лятото и то да се дразни го жегата.

Дразни се от светлина. Възможно е да има нощна лампа, светлина, която да влиза от прозореца или друго осветление на мястото, където спи. Постарайте да се ограничите светлината.

Внезапен шум. Това няма нужда да ви го казваме, но често бебетата се будят от звуци, от които родителите не биха. Например изръмжаващ мотор, който минава по улицата.

Неразположение. Често буденето с внезапен рев посред нощ е свързано с физически дискомфорт, който може да бъде ново зъбче или някой вирус.

Промяна в режима. Много бебета през първите нощи на ново място не приемат добре нещата и е възможно да са по-ревливи през нощта.

Ново умение. Например бебето е открило, че може да хваща разни неща с ръка и да си ги слага в устата. Това е голямо нещо за мъника и много бебета преживяват наученото и го сънуват.

Нов етап в растежа. Мъниците растат скокообразно. Може две седмици да качват килограми в норма и в следващата една да искат да хапват много повече и да пораснат със сантиметър. А това си е повод за внезапен нощен плач.

Отказване от биберона. До един момент залъгалката е ок за приспиване, после ще трябва да я откажете. Но биберонът на шишетата за хранене не е подходящ за целта. Много бебоци се будят, ако са "изтървали" един от двата биберона.

Коментари
Последни видеа