3 неща, които трябва да знаете за детските рисунки

Те са красив и красноречив начин, по който малкото може да ви каже много

11 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Детските рисунки са приятна изненада за родителите и роднините, уникален спомен, който остава за цял живот.

Те обаче са и красноречив начин, чрез който детето изразява без думи своите емоции и може да ви каже наистина много. Само трябва да се научите да четете „между редовете“.

Ето 3 неща, които е важно да знаете за детските рисунки.

1. Кога децата започват да рисуват

Първите детски творби на практика не са истински рисунки, а по-скоро ​драсканици.

Повечето деца на 12 месеца вече могат да хващат молив или флумастер и с него да опитват да „бодат“ хартията. Всъщност първоначално те удрят листа, не защото опитват да нарисуват нещо, а понеже слушат звука, който се получава. И удряйки откриват, че действието им оставя и следа.

Между 16 и 18 месеца децата вече правят по-ясна връзка, че всяко тяхно движение оставя различен отпечатък върху хартията и започва да им става все по-приятно да драскат, използвайки различни цветове.

Чак около 2-3 годишна възраст те дават име на своите драсканици.

Периодът от 2 до 5 години е от основно значение за развитието на графичните знаци и се дели на няколко етапа. В началото детето е концентрирано върху себе си и драска, защото обича да прави нещо, което оставя видима следа. На 3 години рисунката представя чувствата, изпитани от детето, а на 5 години то се интересува повече от преценката на другите и ще се опита да нарисува онова, което биха харесали възрастните.

2. Как да реагираме на драсканиците и рисунките

Като родители е важно преди всичко да приветстваме произведенията на децата, без да ги подценяваме или да изразяваме преценки.

Важно е да знаем, че в рисунката детето представя реалността – такава, каквато то я възприема, както и собствения си емоционален свят. Затова е добре да не се месим, защото така само му пречим.

В началото е възможно рисунките да се появят по мебели и стени, но това не е, защото детето опитва да ви ядоса, а поради жаждата му за експериментиране и любопитство. Затова не му се карайте много, но ясно обяснете кое е мястото, където то трябва да рисува.

Не забравяйте, че рисунката може да разкрие и дискомфорт, който изпитва детето, но не разбира или се притеснява да сподели. Тя показва също така неговите страхове и трудностите, които изпитва. Затова го наблюдавайте и дискретно разпитвайте за нещата, които изобразява.

3. За какво да внимавате

Има няколко знака, които разкриват емоциите на детето в неговата рисунка:

- Колко място заема изображението на листа: ако детето е спокойно, то е склонно да запълни целия лист;

- Как поставя молива върху листа: ако едва го докосва, може би изпитва известна несигурност, докато енергичните щрихи показват липса на притеснения;

- Кои цветове избира: приглушените цветове са характерни са по-срамежливите деца, докато по-ярките показват екстровертност.

По материали от Famideal

Коментари
Последни видеа