5 начина, с които ще мотивираме успешно децата

Това е много важно, тъй като само така ще се съумеят да се научат да вървят напред, въпреки трудностите

12 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Когато се родят децата и преминем успешно през бебешкия период, започваме да се питаме какво е най-доброто, което трябва да направим за тях оттук нататък, за да бъдат те максимално подготвени за живота.

И едно от важните неща е да ги мотивираме по най-правилния за тях начин. Това ще им помогне не само да бъдат подготвени, но и да вървят уверено напред, преодолявайки трудностите.

А трудности неизменно ще им се случват. Ако те са достатъчно добре подготвени, ще успеят да се справят с тях. И всичко това зависи от нас, родителите.

Ето 5 доказано работещи стратегии, които ще ви помогнат да направите това по най-добрия начин за децата.

Снимка: Shutterstock

1. Прекарвайте всеки свободен миг с детето

Ще настъпи момент, когато ще искате да бъдете с детето, но то вече ще има своите интереси и приятели. Така че се насладете на миговете заедно, когато то е малко и не си ги спестявайте.

Каква връзка има това с мотивацията? Според американски учени, когато родителите прекарват повече време с малките си деца, те на практика им помагат да трупат неусетно различни знания за живота. Така децата се чувстват много по-уверени, по-спокойни и по-целеустремени.

2. Открийте заедно нови вдъхновения

Това може да се случи по много и различни начини. Колкото повече вдъхновения има в този период, толкова по-облагодетелствани ще бъдат децата. Това няма как да не се отрази на растежа и подготовката им за живота.

Заедно може да четете книги, да гледате подходящи за възрастта им филми, да търсите интересни източници на информация в интернет, да изучавате природата. Всичко това обогатява знанията на детето, а фактът, че го прави с вас, му дава увереност и го кара да опитва да следва посочения от вас път.

В училище такива деца съумяват да открият нужната им информация и са много по-концентрирани от останалите, твърдят експертите.

3. Давайте пример

За каквото и да е, бъдете винаги добър пример за децата си. Дали ще посадите заедно дърво или ще помогнете на незрящ човек да пресече по-лесно улицата, няма значение. Важното е, че го правите, и детето, гледайки от вас, се учи на най-правилната и адекватна реакция в подобни ситуации.

Няма как да го научите да опазва природата, ако самите вие не проявявате такива инициативи или в мисленето ви не фигурира проблемът с глобалното затопляне например.

Може да ви се струва твърде малко, но точно сега поставяте основите на онова, което в бъдеще наричаме поемане на отговорности. Така че наистина бъдете добър пример за детето си.

Снимка: Shutterstock

4. Бъдете търпеливи с въпросите

В една определена фаза от растежа, детето може да бъде наистина уморително, защото задава 2265643332 въпроса на ден. Никога, наистина никога не пренебрегвайте любопитството на детето. Ако нямате отговор, потърсете заедно такъв. А ако знаете какво да му кажете, не се колебайте да отговорите с думи, подходящи за неговата възраст.

Зад всеки от зададените въпроси се крие знание, което детето запазва за себе си и така се учи. Това му помага да поддържа своята любознателност, но и трупа полезно самочувствие, защото то става все по-уверено. Постепенно въпросите му ще започнат да стават все по-смислени и задълбочени, което е показател за това, че то наистина върви напред.

А като не му отговаряте, вие просто го пренебрегвате и го огорчавате, което спъва неговата увереност.

5. Подгответе го за неуспехите

Дори и при възрастите, животът е низ от успехи и разочарования. Същото е и с децата. Вашата задача е да ги подготвите за неуспехите, които натрупват болка и горчивина.

Направете това внимателно, деликатно, спокойно, за да не спрете полета на детето още в зародиш. Обяснете му, че понякога човек прави крачка назад, но това е за да се засили и скочи напред. То трябва да разбере, че провалите не са завинаги и могат да се превърнат в добър урок, от който то може да извлече много ползи.

Чисто в емоционален план, подготвяйки детето за евентуалните падания, вие ще му помогнете да се справя по-лесно с негативните емоции и постигне нужния баланс в живота.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа