Баба и дядо – помощник за ваканцията

Моите правила: много приказки, игри за смятане и пътешествия

27 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лятото на 6-годишните е изпитание за мама и татко. Детето не ходи на градина и на училище и спасението е да бъде при баба и дядо, поне за част от времето.
Ето няколко идеи-игри за ваканцията, които ще са от полза за малкия ученик, за книжките и четенето, за математиката, въображението и мисленето, за запознаване и първи уроци по „Роден край“.

Четенето
Разбира се, ще му четете книжки. Как да се ориентирате?
Моето правило: Чета само това, което на мен ми е интересно. Винаги имам под ръка 2-3 нови книжки. Понякога, още в началото усещам, че губя интереса му и сменям четивото.

Снимка: Guliver / iStock

Той обича кратки истории, които винаги дочитаме докрай. Обича книжки с повече илюстрации. Дори вечер, когато само слуша, наднича от време на време в книжката, за да разгледа картинките. (Вероятно заради повечето филми, които днес децата гледат, имат нужда и от зрителни стимули.)

Смятането


Един метод, малко известен у нас, нагледно запознава с числата и с простите сметки. Това е така наречената игра с линийките на Кюизнер. Белгиецът Жорж Кюизнер е убеден, че в училищата математиката се преподава по недостъпен за децата начин, затова те често не се справят и от рано я намразват.

Още през 1920 г. той предлага лесен метод. И тъй като свири на цигулка, представя числата подобно на ноти по листа. Методът е усъвършенстван по-късно от Гатено и се прилага и до днес в 10 000 училища в 100 страни по света.

Методът

Линийките на Кюизнер са с различен цвят и дължина. Детето реди 2 плюс 3 и така сметката става "влакче" с разноцветни вагони. А после някои се „откачат“, за да научим изваждането. И така на принципа – проба-грешка отговорът застава пред очите на детето. Линийките може да се поръчат онлайн на www.cruisenaire.co.uk.

Игри на мисълта


В колата, когато сте на път, или вечер, когато пробвате да укротите темпото, ще е забавно да играете на „Познай животното“.

Снимка: Guliver / iStock

Намисляте едно животно, което детето трябва да отгатне като разпитва за него. Вие отговаряте само с „да“ и „не“. Дайте пример, за да го ориентирате в правилата на играта. Въпрос: „В дома ли живее?“, „В гората?“ „С дълга опашка ли е?“ , „С месо ли се храни“, „С ягоди ли?“ Започнете с прости животни, за които сте сигурни, че детето знае подробности.

Пътувайте

Повечето деца се вдъхновяват само от идеята за предстоящо пътешествие. А, когато то има цел – близка пещера, манастир, съседен град, това е направо приключение. След като месеци наред режимът на детето е доста еднообразен – ставане, детска градина, малко игра в парка, у дома, сън и отново същото, ваканцията дава добри възможности.

Накъдето и да тръгнете, разказвайте. Дали нещо от историята на града или за известни хора, които са родени там – няма значение. Вярно е, че подобна беседа иска предварителна подготовка, но си заслужава да ѝ отделете време. Ще се изненадате колко бързо и в крачка детето учи историята и географията.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа