С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

17 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Рисуването и оцветяването са занимания, които носят не само удоволствие и забавление за най-малките, но и много ползи.

Те стимулират творчеството, въображението и логиката, развиват фината моторика и силата на ръката, подобряват координацията между ръцете и очите, както и визуалния анализ, спомагат за концентрацията и повишават увереността, релаксират и помагат за изразяване на емоциите по по-различен начин.

Те обаче са много повече от игра. Изработването на рисунката, избирането на цветове, правилното държане на молива, спазването на контурите при оцветяване, са също много важни за растежа на децата дейности.

С какво обаче е най-добре да рисуват малките деца? Има ли по-подходящи и по-неподходящи варианти за тях?

Ето основното, което е добре да знаете, преди да поднесете лист хартия и боички на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Пастели

Пастелите са може би най-подходящия вариант за стартиране. Те са идеални за малки деца и са за предпочитане пред маркерите, флумастерите и моливите.

Освен това са много по-меки и не пробиват хартията, а и не цапат ръцете, дрехите и дивана – нещо, което със сигурност ще се случи, ако им дадете флумастери или бои.

Освен това, пастелите тренират правилното държане с ръка и адекватен натиск, което след време ще бъде много полезно умение за децата.

Най-подходящите пастели за малки деца трябва да бъдат лесни за хващане и трудни за чупене. Следователно за предпочитане са късите и по-дебели, без парафин и токсични съставки.

Моливи

Те са следващото, което може да дадете на децата, след като те усвоят рисуването с пастели. Предимството им е, че са лесни за използване и не цапат.

Неудобството е, че върхът им лесно се чупи, което налага да ги подостряте. Не трябва да ги правите твърде остри, за да не се наранят децата.

Моливите с по-дебел графит са по-подходящи за малки деца, тъй като не се чупят така лесно като по-тънките. А и са по-удобни за държане.

Вълшебните моливи, които се превръщат в боички след като минете с четка, напоена с вода, върху рисунката, направена с тях върху листа, са изключително ефектни и бързо грабват детското внимание. Но преди това нека малчуганите усвоят рисуването с обикновени моливи.

Бои

За децата има бои, които имитират текстурата на темперните, но всъщност не са такива, а са специално предназначени за малчугани. Те са в бурканчета и лесни за боравене, не са токсични, лесно се изпира изцапаното с тях и могат да се използват не само с четки, а и с ръце.

Всъщност рисуването с пръсти е изключително забавно и полезно за децата, защото така те развиват тактилните усещания и се научават да използват правилно цветовете. След това могат да опитат да повторят същото с гъба или четка.

В този случай се подгответе за цапане. Задължително използвайте мушама, върху която децата да рисуват и защитна престилка за дрехите им. Пак ще има нацапано, но ще е по-малко.

Снимка: Shutterstock

Флумастери и маркери

Те обикновено са на спиртна основа, но това не пречи да бъдат използвани от децата. Малчуганите ги харесват сякаш най-много, може би и заради разнообразието от текстове и бляскави ефекти, които те предлагат.

С тях се рисува лесно, бързо и могат да се създадат наистина ефектни картини. Не е нужен силен натиск, което ги прави много удобни за деца.

Най-подходящи за малки деца са мини маркерите и по-късите флумастери, които са по-широки, с по-голям и заоблен връх.

Добре е да изберете такива, които могат да се измиват. Перманентните не са подходящи за тази възраст.

Цветни тебешири

Цветните тебешири са друг вид инструменти за рисуване и оцветяване, които са особено подходящи за деца на възраст над 2 години. Със затоплянето на времето, те са идеално решение по време на разходки навън. Могат обаче да се използват и у дома, за рисуване и писане върху черна дъска.

Удобното при тях е, че лесно се почистват. Неприятното – ако детето нарисува шедьовър, единственият вариант да го съхраните е като го снимате и после отпечатате на хартия.

Най-подходящи са късите и закръглени тебешири, тъй като са най-удобни за държане в ръка. За малки деца четвъртитите не са добър вариант, тъй като ръбовете ги затрудняват, а и се чупят по-лесно.

По материали от Periodo fertile

Коментари
Последни видеа