Време е за игри, които развиват сръчността

Апликациите са чудесен избор, а и дават простор на въображението

09 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Към края на работната седмица е нормално да сте уморени. Децата обаче няма как да разберат това и ви дърпат още от вратата за игри и интересни занимания.

Предлагаме ви една идея, която нито е нова, нито откриваме топлата вода с нея, но точно в този момент е идеална. Освен това носи много и различни ползи за малчуганите.

Задача №9 от предколедния ви календар на обратното броене

Помогнете на децата да нарисуват празника, зимата, а защо не и нещо по-абстрактно – например някоя от своите мечти. Но не по обичайния начин – с флумастери, моливи и боички, а чрез апликации.

За целта ви трябва бял или цветен лист хартия, върху който те ще лепят своите картини, и цветно блокче за изобразяване на различните елементи. Разбира се, ножичките и лепилото са също необходими допълнения.

В началото може да им помогнете като им покажете как се случва всичко. След това им дайте насоки в каква посока да мислят, но без нищо конкретно – идеите за картините трябва да са лично техни.

Какви са ползите от това занимание

Апликациите се използват от съвсем ранна възраст от специалистите и това не е никак случайно, тъй като развиват различни умения. Едно от тях е фината моторика.

От друга страна те учат децата на концентрация, стимулират въображението, помагат им да си представят картината пространствено, развиват усета за цветове и форми.

Има и още една полза, която е по-скоро за родителите. Създаването на картина по този начин отнема време. Което пък е идеално, ако имате нужда да свършите нещо или просто искате да си починете.

Коментари
Последни видеа