За децата е полезно да играят на открито в студа

И не ниските температури, а затворените и пълни с много хора места разболяват

24 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

През зимните месеци едно от основните притеснения на родители, баби и дядовци е децата да не настинат и се разболеят. А всъщност сезонът изобщо не е виновен. Още по-малко студеното време навън.

Сред основните виновници за евентуалното разболяване са затворените и пълни с много хора места, където има активен обмен на вируси. Както и неправилното обличане, за което сме говорили много пъти.

Според специалисти, връзката между студеното време и сезонните неразположения е по-скоро мит.

Дори е точно обратното – игрите на открито са далеч по-полезни за децата, отколкото затварянето в едно помещение.

Ето защо е важно да използваме свободното време за разходки и игри навън, а не да ги държим на топло, от страх да не настинат.

Какво казват експертите

Това, което причинява втрисане, кашлица и болки в гърлото, не е студът, а вирусите и бактериите. А те се размножават в топла, затворена, пренаселена и лошо проветрива среда.

В такава обстановка дори лекият физически контакт е достатъчен, за да се обменят достатъчно бацили, които да доведат до разболяване. В този смисъл не се препоръчва да събирате с приятелки децата в нечий апартамент, за да си поиграят, докато си пиете кафето заедно.

По-добрият вариант е да ги изведете на открито, където те пак ще си играят, а вие също може да пиете кафе, но на крак и от термос. Дори така е по-забавно за всички

Как да се организирате

Другото условие, когато излизате навън, е децата да бъдат правилно облечени, тъй като тогава студът не пречи.

В никакъв случай не ги навличайте, все едно отиват на северния полюс.

Най-правилно е те да бъдат облечени на принципа на „зелка“, което ще ви позволи да сваляте или добавяте дрехи, в зависимост от ситуацията. А и няколко слоя дрехи топлят много повече, отколкото едно огромно и дебело пухено яке.

И една честа грешка, която обикновено правят бабите. Забравете за шала през устата. При дишане той създава влажна среда, която е идеална за бактериите.

Мястото на шала е на шията, не на лицето. Така затопля вдишания въздух, преди той да достигне до дробовете.

Ръкавиците и шапката са задължителни. Като в снежно време не е зле да носите и едни резервни ръкавици, защото снегът бързо ги намокря и не е добре да останат влажни на ръцете на детето.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа