Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Коя е причината за този феномен и може ли това да бъде преодоляно

15 Юли 2021 г.
Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Снимка: Shutterstock

Когато е с вас, вашето ангелче се държи далеч не по ангелски, а по-скоро прилича на малко дяволче. А капризите му са достойни за филм – от онези, на които много се смеете и тайничко си плюете в пазвата да не ви се случат. По-странното е друго – въпросното дяволче пред всички останали: татко, баби, дядовци, лели, учители в детската градина, съседи, се държи точно като ангелче. Дори не можете да си познаете детето понякога. С вас обаче си показва малките рогца. Защо?

Учени от Университета Джордж Вашингтон установиха, че децата са по-склонни да проявяват капризите си, когато са с мама, а с всички останали се държат нормално. И това е доста често срещано явление, за което си има съвсем разумно обяснение. Дори тези, които никога не са проявявали каквито и да е отклонения в поведението си в детската градина или началните класове в училище, са склонни да се глезят малко повече и да капризничат пред единия родител, като най-често това е именно майката. Кои са причините за този странен феномен и има ли начин да се преборите с капризите на малчугана?

Снимка: Shutterstock

Знак на доверие

Това, което наричаме прищявка или каприз, обикновено е проява на дискомфорт, неразположение или чувство на неудовлетвореност, произтичащи от стотици различни причини. Това е здравословна и физиологична реакция, част от пътя на растеж на детето и умението му да контролира емоциите си.

„Детето е склонно да изразява дискомфорта си с хората, за които смята, че може да го разберат и утешат. Тези, към които то е най-привързано. Това несъмнено са майката и бащата. Като майката има малко по-голяма тежест, тъй като тя е неотлъчно до него в първите му години. Поведението му рязко се променя и то става мило и добро в присъствието на други хора, с които има по-далечна връзка“, обяснява д-р Елиса Манавела, психолог и психотерапевт.

Винаги има причина

Тези реакции, които се проявяват чрез сълзи, истерии, неподчинение и тръшкане, винаги имат една или повече причини, свързани с конкретна ситуация или с току-що изминалия ден.

Понякога детето иска да каже на родителя: „Цял ден си отсъствала. Бъди с мен, вместо да готвиш“, или просто става въпрос за умора или разочарование от нещо.

Важно е в такава ситуация родителят да не повишава тон и да не крещи, дори и да му се иска, защото и той е човек и вероятно вече е на ръба на нервите. Това обаче няма да помогне. По-полезно е внимателно да на наблюдавате детето, за да бъде разбрана причината за дискомфорта му и това, което то се опитва да ви съобщи. Именно това е единствената отправна точка за постигане на мир. А причина винаги съществува, дори ако в очите на възрастния тя да не изглежда логична или рационална.

Малки трикове за управление на каприза

Най-големият страх на родителите е, че угаждайки на детския каприз, всъщност го разглезват и създават лоши навици. Отгатването на причината за прищявката – дали е свързана с реална нужда или липса, или пък става дума за дискомфорт, невинаги е лесно, но трябва да се научим да разбираме детето.

Леките капризи, провокирани от временни моменти на дискомфорт през деня, могат да бъдат преодолени с малко търпение и няколко дребни и лесни трика, без да губите авторитета си.

„Аз често предлагам да се използва една простичка хитрина - на пясъчния часовник. Ако детето иска да играе, но родителят трябва да приготви вечерята или обяда, може да се постигне компромис, както и в много други ситуации. Използвайте пясъчен часовник, с който да отмервате времето заедно. Докато изтече пясъка в него може да поиграете, при следващото обръщане ще продължите с работата си, после пак ще направите нещо заедно – например ще почетете книга, след това отново ще готвите и т.н. Така не пренебрегвате детето, но и не зарязвате готвенето, което също е важно и малкото трябва да се научи да не се налага, а да се съобразява и с вашите задължения“, обяснява психологът.

Снимка: Shutterstock

Играйте предварително

Има моменти от деня, когато е сякаш невъзможно да вземете правилно решение. Сутрин например. Тогава времето ви притиска, трябва бързо да приготвите детето за детска градина, а себе си за работа, и точно в този момент то започва да се тръшка и капризничи. Освен времето, изтича и търпението ви в този момент.

„Опитайте се да предотвратите дискомфорта, като станете малко по-рано – 5-10 минути, не повече. Но събудете и детето. Така ще имате малко време, за да поиграете и след това да се приготвите на спокойствие, защото то вече ще е удовлетворено“, казва Манавела.

По принцип всички прищевки могат да бъдат смекчени, ако родителят се научи да ги предвижда или предотвратява чрез разпознаване на първите признаци на избухването.

„Трудно е, но не и невъзможно да се научите да отделяте нужното внимание на капризите и да контролирате реакцията си. Да се ядосате означава да изострите конфликта и почти гарантирано да влошите нещата. Пренебрегването на каприза и насочването на вниманието към позитивни емоции и преживявания е правилната стратегия за преодоляване на малките моменти на криза“, съветва психологът.

По материали от Giovani genitori

Да поговорим

20 трика срещу детските капризи (Част 1)

Да поговорим

Правилната реакция на детските капризи

Да поговорим

Най-популярните и дразнещи детски капризи

Още от Да поговорим

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали детето е далтонист

Някои майки наистина обсебват живота на децата си.

Снимка: Shutterstock

Може ли майката да провали живота на детето

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Запазете спокойствие, когато детето капризничи.

Снимка: Shutterstock

20 трика срещу детските капризи (Част 2)

Ученици в двора. Снимка: Guliver / iStock 

Когато детето се оплаче: Ана ми каза, че съм тъпа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да разберете дали детето е далтонист

В първите години от живота си е нормално малкото да не различава добре различните нюанси

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Здраве

Капризният апетит по време на бременност

Как да излъжем организма при токсикоза и липса на апетит (част 1)

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Понякога, за да не стигнете до конфликт, е достатъчно да предприемете няколко прости стъпки

Джейсън Момоа. Снимка: Instagram

Заедно

Джейсън Момоа открито разказа за връзката си с Адриа Архона

Звездата от "Аквамен" и актрисата са готови да споделят любовта си с целия свят

Майка на разходка с бебе. Снимка: Getty

 

Здраве

С бебе в жегата

Правила за разходка под лъчите и първа помощ