Значението на детските въпроси

Малките могат да ви засипят с какви ли не питания, на които вие сте длъжни да отговорите

Снимка: Shutterstock

В една определена възраст децата се превръщат във „фабрика за въпроси“. Понякога дори се чудите как изобщо им е хрумнало да питат за дадено нещо. Лошото е, че те очакват от вас отговори, независимо колко фантастичен е зададеният въпрос. И трябва да сте готови да задоволите любопитството им във всеки един момент.

Любопитни по природа, често настойчиви и нетърпеливи, жадни за точни отговори, децата просто опитват пораснат, задавайки ви въпроси за всичко, което ги е впечатлило. И са истински майстори във формулирането на своите питания.

Периодът на многото „Защо?“

Нямате нужда от наръчници по психология, за да разберете кога децата ви навлизат в тази фаза. Просто всяко тяхно второ изречение започва със „Защо?“. И понякога това може да бъде изключително изтощително за родителите. Длъжни сте обаче да им обърнете внимание, защото когато питат, децата всъщност имат силна нужда да бъдат изслушани. Дотолкова, че понякога отговорите са по-малко важни от начина, по който се отнасяте към тях в такъв момент. Внимателният поглед и няколкото отделени минути, посветени изцяло на тях, са отговорът, който те заслужават.

Въпросите за децата са като кислородът за мозъка. Те буквално хранят съзнанието им и им помагат да се развиват. А какво искат в края на краищата? Да бъдат признати и оценени. Това е важен период за тях, тъй като при правилно отношение, те могат да се превърнат в истински изследователи на Вселената.

Снимка: Shutterstock

Различните фази

Как децата изследват света? Отначало с поглед: новородените насочват погледа си към близки и предмети. И често използват възклицания, чрез които ги разбирате, дори преди да са се научили да говорят.

В началото знанието за света преминава през устата и ръцете им. Те откриват предметите, които ги заобикалят, като ги смучат, претеглят, стискат, оставят да падат. Всички тези жестове са невербални начини на изследване, които им дават отговори за света наоколо.

После идват думите. И въпросите, вече изречени на глас. Най-често те са „Как?“, „Кога?“, „Защо?“ След тях идва ред и на първите въпросителни изречения. Ако ни изглеждат наивни, това е така, защото малките все още не са изградили солидна убеденост как да се ориентират в света. Затова не се изненадвайте на въпросите им.

Игра на въпроси

Чрез въпросите децата се превръщат в изследователи, наблюдават, проучват. Семейството е тяхната безопасна среда, в която те могат да опознаят света. Ако в отговора им помогнете да формулират хипотези, които съдържат различни гледни точки, на практика стимулирате способността им за размисъл. Въпросите са ценни инструменти и за научаването на различни уроци: как да се поставят на мястото на другите, да не приемат нищо за даденост и др.

Родителите понякога обаче се затрудняват с отговорите. В такъв момент е важно не да импровизирате, само и само да задоволите любопитството на малчугана, а да покажете вашето внимание към въпроса и може би заедно да потърсите правилния отговор. Това отношение учи децата, че споделяте изследователския им интерес и сте готови да поемете по този път заедно. Не се срамувайте, ако не успеете веднага да им отговорите - да бъдеш възрастен не означава непременно да знаеш всеки отговор.

Поетични въпроси

Диалогът с децата е ценно упражнение, което ни дава шанс да се учим в движение, защото наистина няма как да знаем всичко. Но пък можем да спрем и да размишляваме.

Децата могат да задават въпроси без почивка. Понякога изглежда, че ни предизвикват като във викторина. От нас зависи да докажем авторитета си, без да губим доверието им, а като им отделим достатъчно време.

Грешка е да давате прибързани отговори на т.нар. поетични въпроси - като „А защо облаците са бели?“. В тази ситуация по-правилно е да опитате да влезете в дрехите на детето и сами да опитате да откриете отговор на този въпрос, пречупвайки го през неговите очи и представи.

И не забравяйте, че преди да си отворите устата, лицето и мимиките изпреварват думите. Така че първият отговор, който детето получава е всъщност вашата реакция. А малчуганите са особено наблюдателни, така че внимавайте какво им казвате чрез лицето си.

Снимка: Shutterstock

5 правила за развиване на любопитството

Това може да се превърне в забавна игра, която ще се хареса на децата. Но освен, че ще им бъде интересна, тя ще им помогне да развият своето любопитство и желание за намиране на отговори.

1. Помогнете им да научат нови думи

Често въпросите на децата са неточни и трябва да бъдат коригирани във формулировката. Повторете въпроса, като използвате ваши думи, за да го завършите, но без да карате децата да се чувстват неспособни, а помагайки им да обогатят речника си.

2. Дайте им свобода

Не ги спирайте, ако ви изморяват с въпросите или задават неудобни въпроси. За тях това е полезно, тъй като ги учи да бъдат освободени в мисленето, а не да влизат в ограничаващи ги рамки.

3. Стимулирайте ги да изследват

Опитайте да покажете на детето как само може да стигне до правилния отговор. Така му помагате да развива логическото мислене и да експериментира на воля.

4. Не ги съдете

Децата, които се учат чрез опити и грешки, развиват по-добре своето самосъзнание и след време това може да им бъде много полезно.

5. Благодарете за въпроса

Понякога малките задават наистина трудни въпроси: за смърт, съществуване, страх, красота. Това е възможност, която може да използвате, за да размишлявате заедно върху света и хората в него. И задължително благодарете на детето за този важен въпрос.

По материали от Giovani genitori

Коментари
Последни видеа