20 трика срещу детските капризи (Част 1)

Ето как може да се справите с истеричните ревове и тръшкане

24 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Капризите на децата са проблем, който истински притеснява и ядосва родителите. Притеснява, защото обикновено се случва пред много хора и публиката много често е неблагоразположена. А ядосва, защото малкото се тръшка и реве все за неща, които на този етап или в този момент няма как да получи.

Всички знаем, че това е въпрос на растеж и този период рано или късно отминава. Просто трябва да се преживее някак, без да се повишава тон и с много, много търпение.

Съвети как да се справите в подобна ситуация има много. Някои работят, други – не съвсем. Италиански експерти селектираха 20-те наистина най-ефикасни трика, с които ще успеете да реагирате адекватно и да преодолеете детските капризи, без това да наранява малчугана или да ви изнервя. Ето кои са те!

Снимка: Shutterstock

1. Не повишавайте глас

Забравете за крясъците от ваша страна, колкото и да сте изнервени. Гласът и тонът ви трябва да са твърди и уверени, а не кресливи, за да ви чуе детето. Използвайте кратки и ясни изречения, придружени от лесно разпознаваеми жестове. Това означава да демонстрирате решителност, а не гняв и отчаяние.

2. Наградете правилното поведение

Насочете детето към правилното поведение, като го възнаграждавате, вместо да наказвате грешното поведение. Внимавайте обаче да не злоупотребявате с награди, които, ако се дават твърде лесно, губят своята наградна стойност и се превръщат в най-обикновен подкуп.

3. Отнасяйте се към детето като към възрастен

Не става дума за изискване като към възрастен, а за разбиране. Това са две различни неща. Детето си е дете, така че не бива да го натоварвате и очаквате да бъде възрастен. Но то също така е човек, с всички сложности на човешкия характер и това е една от основните грешки, които допускат много родители.

Когато вие сте ядосани, отдавате това и се оправдавате с умората. А защо мислите, че едно дете няма основателна причина да крещи и се тръшка? Поставете се за малко на неговото място.

4. Научете се да правите разлика между прищявка и нужда

Малките нюанси в истериите и тръшкането ще ви покажат дали това поведение е предизвикано действително от проблем или е просто прищявка, моментен каприз. При бебета е особено ясно различима тази разлика. Те по един начин плачат, когато са гладни или изпитват дискомфорт, и по съвсем друг, когато просто търсят внимание.

5. Не се поддавайте на капризите

Не трябва да угаждате на малчугана всеки път, защото това отношение може да ви вкара в омагьосан кръг. Често „ненамесата“ в случаи на неоправдани прищевки може да е по-правилния и възпитателен отговор, отколкото задоволяването на каприза.

6. Бъдете търпеливи

Запазете търпение и наблюдавайте внимателно как се развива истерията, за да прецените правилно дали това има основателна причина или е просто поредния каприз. За да направите това обаче, трябва да се въоръжите с наистина голямо търпение и да изострите своята наблюдателност.

Така не само ще можете най-добре да разрешите проблема, но дори ще се научите да предотвратявате лошите настроения и тяхното израждане в отчаяни писъци и тръшкане.

Снимка: Shutterstock

7. Не забравяйте, че причините могат да бъдат и по-далечни

В детската градина или в училище може да се появят различни поводи за дискомфорт и трудности за преодоляване, които на по-късен етап (след детето се прибере у дома) да предизвикат вълна от капризни реакции.

И често няма видима причина за тръшкането, но всъщност поведението на малчугана е реакция от нещо, случило се много преди това. Затова е добре да се поинтересувате за евентуални проблеми на детето в детската градина или училище.

8. Съобразявайте се винаги с характера на детето

Отговорът от ваша страна на капризите трябва задължително да е съобразен и с характера на детето. Изборът между игнориране или обръщане на внимание зависи както от неговата индивидуалност, така и от методите на възпитание, които сте възприели като родители.

Добре е да бъдете последователни, но също така да се опитате да разберете и какво точно се крие зад поведението на детето. И чак тогава да реагирате по съответния начин.

9. Бъдете по-толерантни

Колкото по-толерантни и разбиращи сте като родители, толкова по-бързо ще успеете да се справите в подобна ситуация. Това разбира се, не означава да бързате да угодите на детето. Важно е да разберете действителната причина, защото може да се окаже, че става дума за жажда, глад или умора. Липсата на сън и нуждата от почивка също влияят на емоциите, затова опитайте да разберете детето.

10. Не злоупотребявайте със сладкиши

Сладкишите и любимите храни на детето не са правилен избор за потушаване на истериите. Те са нож с две остриета. От една страна наистина могат да помогнат, стига да не злоупотребявате с тях. Но ако ги използвате неподходящо, могат да се превърнат и в опасност за здравето, тъй като детето лесно разбира как може да ви манипулира, за да получи от любимата си „вредност“ още и още.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа