Как да помогнем на децата да преодолеят страха от водата

Полезни съвети за първите срещи на малчугана с тази така плашеща течност

Снимка: Shutterstock

Бебетата нямат проблем с водата, защото вече са свикнали с нея по време на вътреутробния си живот в течна среда. Там са били добре защитени от околоплодните води в корема на своята майка.

Страхът от водата идва, когато те започнат да се осъзнават като личности и да опознават света наоколо. Недоверието или доверието към тази течност варира и не е еднакво за всяко дете. Но има неща, които всеки родител може да направи, за да улесни малчугана и най-важното – да го сприятели с водата. Защото е лято и водата вече не е само в коритото или банята, а в надуваемия басейн на двора, истинския детски басейн на хотела или в морето.

Ето как да направите това.

- Когато бебето навърши 3 месеца, започнете да го къпете само в корито, като го придържате съвсем леко и дискретно или използвате специална поставка в коритото. Това ще му помогне да се почувства по същия начин като в корема на мама и то няма да приема водата като враг, а като нещо добре познато.

- При първото къпане се уверете, че водата има идеалната температура за къпане, защото евентуално леко отклонение (малко по-топла или малко по-хладка) може да предизвика по-остра реакция и то да я възприеме като нещо неприятно, което ще го плаши при всяко следващо къпане. Внимавайте също така да не влиза вода или шампоан в очите му, защото това също води до неприятни емоции и спомени.

- Не го насилвайте да влиза във водата, ако то изпитва несигурност или страх. Така няма да го сприятелите с нея, по-скоро ще задълбочите страха и притеснението. По-полезно е да го заинтригувате с нещо и покрай играта да осъществите къпането.

- Когато стане малко по-голямо, детето трябва да се запознае с водата (в детски мини басейн например), като първо поиграе с ръце с нея, за да разбере колко е естествено и забавно това. Още по-добре е да организирате малко водни игри в компанията на връстници, защото това автоматично превръща водата в добър и очакван приятел.

- Когато дойде ред на запознанството с „голямата вода“ (на морето или истинския басейн), не бързайте да водите детето до брега, а бавничко приближете като го държите за ръка. В началото поиграйте заедно на самия бряг, за да свикне то с водата, после влезте малко навътре, но само колкото водата да покрие глезените му. Това може да се случи не за един ден, а за 2, 3 и повече. Важно е да стане постепенно, защото ако детето се стресира сега, страхът може да продължи дълго. Така че бъдете безкрайно търпеливи.

- Винаги стойте до него, когато сте на море, дори то да си играе на брега. Съществува риск да се изплаши внезапно от някоя по-голяма вълна, достигнала до крачетата му, от пръските ѝ и дори от шума ѝ.

- Когато влизате в морето, задължително използвайте надуваеми плувки, ризка и аксесоари, за да усеща то стабилност и да не се страхува.

- Никога не подценявайте страховете на детето и бъдете готови да го успокоите във всеки един момент.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.