Момичето играе с колички, а момчето - с кукли

Има ли проблем, ако децата избират играчки, нетипични за техния пол

26 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Сладко русо момиченце се е заиграло с метални колички, подредило ги е като за състезание и сериозно се е задълбочило в ремонта на едната. В това време симпатично момченце грижливо повива кукла в детската количка и даже й припява приспивна песничка. Няма начин да не сте се сблъсквали с подобна гледка на детската площадка.

Реакциите на родителите наоколо са винаги различни. Има такива, които гледат осъдително и дори си позволяват неприятни коментари и забележки. Други подкрепят родителите, че са дали свобода на децата да играят с каквото им е интересно. Трети изобщо не забелязват.

Има ли наистина проблем, ако детето проявява интерес не към играчки, типични за неговия пол? И как е най-правилно да реагираме в такава ситуация.

Снимка: Shutterstock

Защо някои момичета избират футбол пред балет

Правилото, че момичетата трябва да играят с кукли, а момчетата – с роботи, е отживелица. Но въпреки това има родители, които продължават да се мръщят, ако забележат дъщеря им да избира типично момчешки игри и играчки, а синът им да залита по момичешките.

Но това е напълно естествено и в този избор няма нищо притеснително. Единственото, което трябва да направите, е да запазите спокойствие и да не го превръщате в драма, защото точно вашата реакция може да нанесе травма на детето, а не фактът, че играе с играчки за другия пол.

В известна степен този избор – кукли за момичета, колички – за момчета, е наложен и от производителите на играчки в техните рекламни кампании. Тъй като е най-лесен, първосигнален, очакван от потребителите и печеливш. А всъщност децата трябва да имат богат избор и възможност да играят с всякакъв вид играчки, защото различните игри и играчки развиват различни техни умения и качества.

Как да реагираме правилно

Бъдете отворени, когато става въпрос за деца. Не се притеснявайте, ако момчето или момичето ви посегне не към онова, което сте очаквали. Напротив – включете се и вие в играта. В много случаи става дума за период от растежа, който е необходим на децата, за да изградят те важни умения, които ще са им необходими по-нататък. Когато повиват куклата и я приспиват, момчетата всъщност се подготвят за бащинството. А ремонтирайки количката или сглобявайки робота, момиченцата тренират своите способности да се справят в неочаквани за тях ситуации.

Именно затова е важно родителите да не ги критикуват за избора им, да не опитват да ги насочват насилствено към друг тип играчки, да не им се подиграват и да не им прикачат обидни епитети.

По-лесно ще приемете избора на детето си, ако просто не мислите за играчките като специфични за пола, а като подходящи за развитието му.

Снимка: Shutterstock

Какви конкретни ползи носят играчките на другия пол

Играта с кукли или кухни ще накара момчетата да използват въображението си по нов начин, ще им помогне да развият социални, емоционални и езикови умения, да взаимодействат с другите и да решават реални ситуации, когато попаднат в такива.

Когато играе в кухнята, момченцето ще се учи да приготвя (макар и наужким) ястия и един ден ще може да помага на съпругата си в тази дейност. А като преоблича куклата и я приспива, като възрастен ще знае как да се грижи за бебето, когато то се появи, а не да гледа изплашено.

Играта с колички развива двигателните, езиковите и социалните способности на момиченцето. А конструкторът го кара да мисли математически и логически.

И нещо интересно. В зависимост от пола децата играят по различен начин с едни и същи играчки. От пластмасовите динозаври момчето ще организира истинска битка, докато момичето ще ги направи домашни любимци.

Не на последно място – всяка различна играчка, допринася за развиването на креативността, така че дайте шанс на детето. Това, че момчето играе с кукли, не означава, че един ден то няма да стане корав и силен мъж. По същия начин роботите, конструкторите и количките няма да превърнат дъщеря ви в груба мъжкарана. Поведението на жените и мъжете се определя от социалните фактори, а не от това с какво са си играли като деца.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа