Пролетни занимания с хартия за най-малките

Ето какво бихте могли да направите във времето, когато не сте навън

10 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Понякога да откриете с какво и как да занимавате най-малките у дома не е лесно. Идеите рано или късно се изчерпват, а те искат нещо ново и интересно.

Предлагаме ви 4 лесни за изпълнение пролетни занимания с хартия, подходящи именно за най-малките. Повечето са напълно по силите им и може да се наложи съвсем малко да им помогнете.

В същото време са полезни, тъй като развиват фината моторика, въображението, работата с цветове и форми, както и пространственото мислене.

Снимка: Shutterstock

Пеперуда

Трябват ви 3 листа по-твърда хартия в пастелни нюанси: розово, синьо и резедаво. От тях децата трябва да изрежат крила, антенки и един правоъгълник за тяло на пеперудата.

Сглобяването е изключително лесно. Правоъгълникът се навива на тръба и се залепя. Към него се залепват крилата и антенките. За да стане по-красива пеперудата, предварително по крилата могат да се залепят разноцветни точки от хартия.

Снимка: Shutterstock

Калинка

От червена хартия детето трябва да изреже три еднакви по големина кръга. След това нека прегъне всеки на две и да слепи половинките на трите една за друга. Може би тук ще има нужда от вашата помощ, тъй като залепването е фина работа, макар и лесна.

След като тялото на калинката е готово, трябва да го залепи върху бял лист. Остава само да нарисува с черен флумастер глава и антенки, както и точки по тялото й и пролетната картина за неговата стая е готова.

Снимка: Shutterstock

Гъсеничка

За целта имате нужда от разноцветни ярки хартии, от които детето да изреже еднакви по големина кръгчета. Те се залепват върху зелена хартия, която да наподобява пролетната трева навън, като целта е всяко кръгче леко да застъпва предходното.

За да изглежда напълно готова гъсеничката, трябва само да ѝ се добавят изрязани от хартия очи и антенки.

Снимка: Shutterstock

Мама, татко и аз

И на финала нещо малко по-сложно, но отново напълно във възможностите на децата. За някои от елементите обаче те ще имат нужда от вашата помощ.

Предварително трябва да се изрежат частите на бъдещата картина: хора (мама, татко, детето и братчетата, ако има такива), слънце, облаци, дърво, трева.

Всичко това то трябва да залепи върху син лист, за да се получи картината, която после задължително трябва да поставите на видно място.

Соня Димова

 

 

Коментари
Последни видеа