Защо не трябва да лъжем малкото дете за бебето

Историята с щъркела може да изглежда романтично, но не е полезна за бъдещия батко или кака

20 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Учени, занимаващи се с детска психология, установиха, че е недопустимо на детето да се дава лъжлива информация за появата му на бял свят.

И не само това. Романтичната история за щъркела, който носи бебета, може и да изглежда красиво, но всъщност не носи ползи на детето и нещо повече – може да нанесе трайни увреждания на психиката му, алармират специалистите.

Как да говорите за бебето

Ако бъдете уклончиви по време на подобен разговор, който е много сериозен за детето, впоследствие то може да ви възприеме като лъжци и да загуби доверието си у вас.

Въпроси за това как са се появили на света децата задават обикновено на възраст 3-4 години. Традиционният отговор от родителите като правило е историята за щъркела. А учените смятат това изначално за неправилно.

Въпросът за размножаването на човечеството за детето е винаги важен и актуален. А отговори на него може да получи от най-различни места, като най-често това са по-големите деца на площадката.

Защо е важно родителите да разкажат истината

Когато данните от абсолютно достоверния източник – неговите родители, се окажат лъжливи, това ще бъде удар не само по неговата психика, но и по родителския престиж. Ето защо учените съветват на подобни въпроси да отговаряте с истината, но разбира се, в достъпни за възрастта му размери.

Например може да кажете, че то се е появило на бял свят, защото татко много обича мама (или обратното). При това по време на разговора трябва да се държите спокойно и уверено, като с възрастен. С течение на времето може и е необходимо да разширявате познанията му в тази област, но с такт и отчитайки възрастта му.

Коментари
Последни видеа