Как да помогнем на детето да проговори

8 съвета, които ще ви бъдат полезни в този период от растежа на малчугана

Снимка: Shutterstock

Всяко дете усвоява определени умения в различен период и с различни темпове. И това е напълно естествено. Някои правят първите си крачки още на 10 месеца, а други едва на година и половина. Същото важи и за говоренето. Има малчугани, които много бързо проговарят и такива, които упорито не казват и дума, след което изненадват своите родители с цели изречения.

В периода на ранното детство постиженията на малките са безброй, но използването на езика е основна стъпка за по-лесно общуване с възрастните. Това е моментът, когато родителите ще могат да разберат нуждите на децата, без да се налага да се фокусират върху езика на тялото им.

Има ли начин да им помогнете да проговорят и как да направите това, без да ги пресирате и стресирате. Защото и това е важно. Ако сте твърде настоятелни, напълно възможно е да притесните повече от необходимото детето, и вместо да го стимулирате да говори, всъщност да му попречите.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите тази стъпка по най-правилния начин и наистина да бъдете полезни на малчугана.

Снимка: Shutterstock

1. Говорете ясно

Когато общувате с децата, използвайте ясни изречения, които те да разбират. Не си служете с неологизми по време на разговора, защото това е нещо все още непонятно за тях и може да ги обърка.

2. Бъдете търпеливи и повтаряйте

Ако детето има затруднения с конкретни думи, не губете търпение, а ги повтаряйте всеки път. Задължително ги произнасяйте ясно и в правилната им форма.

3. Използвайте истинските названия

Ако искате да кажете „водичка“, не използвайте „дичка“. Може да звучи сладко и умалително, някак по детски, но не е полезно и повече обърква, отколкото да помага на детето. Най-добре е да използвате истинските имена на нещата, за да ги запомни то правилно.

4. Четете книжки на глас

Колкото повече му четете, толкова по-добре. Когато правите това на глас, вие всъщност учите детето. И не бързайте да приключите, а го оставете само да разлиства страниците на книгата. Най-добре е в тази възраст да избирате илюстрирани детски книжки с по-малко текст. Така то лесно ще запомни думите, свързани с картинките, и това ще го стимулира да ги използва.

5. Играйте игри, които стимулират говорене

Има много игри, които са съвсем простички и лесни, подходящи за тази възраст, които стимулират творчеството и говора. Добре е всеки ден да играете поне на една такава, защото така по естествен път учите детето да говори. Например – може да имитирате различни животни.

6. Винаги отговаряйте на въпросите

Ако детето опитва да ви попита нещо или вече говори, макар и доста слабо, но не разбира някоя дума или значение, задължително му обърнете внимание и дайте отговор на въпроса му. По този начин го учите не само на нови думи, но и стимулирате любопитството му към тях.

Снимка: Shutterstock

7. Не бързайте

Наистина е много важно никога да не припирате и да избързвате, когато детето опитва да ви обясни нещо. Изчакайте търпеливо, когато то ви съобщава своето откритие или притеснение – така уважавате желанието му да се учи. А и няма да изгубите кой знае колко време, ако просто проявите повече спокойствие и търпение.

8. Провокирайте го да разказва

Постепенно, когато малкото натрупа по-голям запас от думи, които не се страхува да използва, започнете да го учите да разказва и споделя нещата, които са го впечатлили през деня. Връщайте го леко назад, искайте от него подробности – например да ви опише дрехата на приятелчето си в парка, която е била изцапана със сладолед: как е изглеждала, какви цветове са останали по нея, била ли е мокра на пипане. По този начин го тренирате не само да употребява нови думи, но и да запомня и използва фактите – умение, което ще му бъде изключително полезно след време.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.