Как да премахнете памперса през зимата

7 успешни стратегии, които ще ви помогнат да направите това леко и безпроблемно, въпреки студения сезон

21 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Има различни съвети за максимално лесно и комфортно преминаване от практичните памперси към ползването на гърне. Някои наистина помагат, други по-скоро имат успокояващ ефект върху майката, че все пак прави нещо в тази посока.

Как обаче да се случи махането на памперса през зимата? Да, в жилището със сигурност е топло, но няма как да сравняваме студения сезон с топлото време, когато детето носи малко дрехи, а често е оставено и само по потниче и гащички. Което определено прави всичко много по-лесно.

Има обаче успешни стратегии и за зимата. Ето 7 полезни и наистина работещи съвета от Елена Дел Пра, специалист и автор на книгата Via il paper. Може да ви изглеждат на пръв поглед твърде общи, но точно в студеното време, ще ви бъдат изключително полезни. Според нея най-важната и първа стъпка е следването на детето, а не съобразяването със сезона. Ако то е готово за махане на памперса през зимата, не чакайте да стане лято, а използвайте момента.

Снимка: Shutterstock

1. Как да разпознаете, че детето е вече готово

„Няма как да планирате с точност във времето кога да започне използването на гърнето. Но колкото по-рано запознаете детето с него, толкова повече шансове имате това да стане по естествен начин, казва експертът. Като под „ранно възпитание“ тя има предвид малките стъпки, които родителите могат да предложат на детето си, за да се сприятели със страшното гърне.

„Става дума за наблюдаване на ритмите на детето и тяхното предвиждане“, уточнява Елена Дел Пра. След като детето вече познава гърнето, то само ще ви подскаже кога е готово за махане на памперса, без значение на сезона. Една от първите подсказки е сухият памперс за повече от два часа.

И не се плашеше от зимния сезон. Тогава сте по-дълго заедно на закрито и това дава отлични възможности за по-старателно наблюдаване на малкото.

2. Направете си рутина

Добре е да си напомняте, че всяко дете е различно. И невинаги писаните съвети и правила важат за вашето. Затова е важно и да го наблюдавате, за да се ориентирате кое е предпочитаното от него време, в което се разтоварва. Така може да опитате да го изпреварите като му предложите гърнето.

Опитайте да превърнете това в рутина, използвайки методите на играта. „Някои родители казват, че когато е под формата на игра, която започва от детската стая, приучаването към гърне става много по-лесно“, твърди специалистът.

3. Дайте му време

Необходимата ангажираност понякога изтощава родителите. Свикването с гърнето може да отнеме доста време или да се забави твърде дълго. Съветът на Елена Дел Пра е да не се тревожите, защото всяко дете има свой собствен ритъм.

Важното е да не настоявате и да не предавате вашето безпокойство на малкото, защото това още повече ще усложни нещата. Бъдете максимално спокойни и опитайте да следвате установената вече рутина, дори да не се получава.

4. Не досаждайте постоянно на малкото

Една от честите грешки на майките е страхът да не пропуснат момента. И затова те питат детето буквално през няколко минути дали не му се пишка или нещо друго. Или пък настояват да опита. Особено през зимата, когато страхът да не намокри дрехите, е още по-голям. Така обаче го плашите. А през зимата това е свързано и с честото сваляне на много дрехи, което още повече го стресира.

По-правилно е да подходите меко и дипломатично, без да привате прекалено голямо значение на случващото се. Когато детето ви вижда притеснени, това предизвиква реакция от негова страна, с която цели да привлече вниманието ви – като проявява капризи например, но не и да изпълни онова, което вие очаквате.

„Най-приятната награда за детето е удовлетворението от това, че е направило нещо и че ни подражава, защото светът на възрастните е за него най-важният ориентир в тази възраст. Ако то не „произведе“ нищо при първите си опити на гърнето, не се тревожете, защото със сигурност не го прави нарочно. Но не пропускайте да го насърчите и похвалите за старанието, независимо от резултата, казва Елена Дел Пра.

Снимка: Shutterstock

5. Ако детето не иска да пишка в гърнето

Може да се случи и това – детето категорично да откаже да ползва гърнето. Трябва ли да спрете в такава ситуация? „Категорично – не! Отказът може да означава много неща. Имайте предвид, че когато детето е болно или е било скоро болно, то се храни много по-малко, пие по-малко течности, което се отразява и на тази му дейност“.

Възможно е и да изпитва някаква болка – ако например има констипация. В този случай помислете как да му помогнете да преодолее проблема – като консумира повече плодове, кисело мляко и фибри, за да преодолее запека.

6. Споделете момента

Понякога и това помага. Да, може да ви се струва притеснително, но върши работа. Просто преди да излезете на разходка и облечете дебелите дрехи, минете през банята/тоалетната заедно. Когато вижда какво правите вие, детето интуитивно ще започне да копира вашата рутина. А малките обичат да подражават на родителите си.

Споделянето на рутината е доста успешна стратегия, стига да преодолеете собствения си дискомфорт и смущение.

7. Четете книги

Друг полезен и работещ съвет е четенето на книжки, докато детето е на гърнето. „Това му помага да се отпусне и да не приема вече ставащото като нещо досадно или неприятно“, казва специалистът.

А има и един друг трик. Може да подберете такива книги, в които присъства и историята с гърнето. Когато стигнете до нея, може да се възхитите на героя, който успешно се справя с тази задача.

По материали от People

Коментари
Последни видеа