5 тънкости в общуването с тийнейджър

Те ще ви помогнат да намерите правилния път към сърцето му

Снимка: Shutterstock

Колкото и сладко да е малкото бебе, колкото и да е миловидно като дете, все някога то става тийнейджър. И нещата рязко се променят. Дори може да се чудите кога и по какъв начин любимото ви момиченце или момченце е било тайно подменено с друго, с което сякаш нямате общ език.

Всъщност да имате общ език е едно от най-трудните неща в този период. Но не и невъзможно.

Ето 5 тънкости, които ще ви помогнат не само да общувате и се разбирате добре, но и да намерите път към сърцето на порасналото дете.

1. Не пестете своята подкрепа

Няма как да стоите отстрани и да наблюдавате безразлично поведението на тийнейджъра. Но вместо да сипете критики и наставления, да се ядосвате и налагате ограничения, по-добре проявете разбиране, дайте нужната свобода и в същото време деликатно контролирайте ситуацията.

Така няма опасност детето да се затвори и диалогът с вас да прекъсне. И ще сте сигурни, че ще знаете неприятните неща в момента, в който те се случат, за да съумеете заедно да намалите негативите от тях.

Снимка: Shutterstock

2. Говорете ясно и кратко

Едно от нещата, които тийновете най-много мразят е някой постоянно да им мърмори и натяква за нещо хипотетично или случило се преди поне няколко месеца. Помнете, че колкото повече критикувате и наставлявате, с толкова по-сериозен отпор ще се сблъсквате. До момента, в който думите ви просто ще прелитат край тийнейджъра и той изобщо няма да се старае да ви чуе.

По-добрата стратегия е да говорите кратко, ясно и конкретно. И в никакъв случай с назидателен тон. Така е много по-сигурно, че ще бъдете чути.

3. Не преговаряйте

Всеки тийнейджър обича да преговаря, а още повече обича да спори, независимо дали е прав или не. Това е своеобразна провокация от негова страна, с която той иска да се утвърди и на личностно ниво.

Ако се поддадете на атаката му, толкова по-зле за вас. В този случай общуването лесно може да прерасне във взаимни обвинения и крясъци, което не носи полза на нито една от двете спорещи страни.

По-доброто поведение е да запазите търпение, да стиснете зъби и просто да не му обръщате внимание в такъв момент. Тийнейджърът скоро ще загуби интерес и няма да използва вече този начин на комуникация с вас.

4. Бъдете дипломатични

Може да не искате да преговаряте, но това не означава, че не сте склонни да направите някои отстъпки, когато сметнете за подходящо.

Тук вече става дума за дипломация. С порасналите деца е много важно да бъдете максимално дипломатични, за да не загубите в нито един момент комуникацията и доверието помежду си.

И не става дума да предлагате подкупи, защото това са подмолни действия, които честолюбивите тийнейджъри със сигурност ще приемат, но пък това ще промени вашата стойност в техните очи. За тях е по-важно в този период да им предложите разбиране и съпричастност.

Снимка: Shutterstock

5. Заедно изгответе базисни правила

Важно е да го направите заедно, защото така тийнейджърът ще се почувства замесен и съответно ще подходи по-отговорно. Освен това съществува и една хитрост - тоест така показвате, че му имате доверие и в същото време му давате свободата сам да решава. Разбира се, вие направлявате целия процес, защото правилата трябва да не бъдат твърде лежерни или скандализиращи.

Но е добре да го направите, защото така и порасналото дете ще има повече яснота и няма да се чувства объркано кое е допустимо, с какво би могло да направи компромис и кои са нещата, които трябва да избягва на всяка цена.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа