6 начина да говорим с тийнейджърите за секса

Без да се чувстваме неудобно

24 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако попитате някои родители дали разговарят открито за секс със своите тийнейджъри, вероятно ще ви кажат, че се чувстват неловко и предпочитат да отложат разговора. 

Харесва ли ни или не, ще дойде ден, в който децата ни ще започнат да правят секс, а ако играем честно, те ще ни се доверят и открито ще споделят за решението си да бъдат интимни с някого.

Механиката на секса е онова, което със сигурност трябва да обясним, но и още - да се уверим, че те действително са готови да правят секс и да поемат отговорността за решението си.

И ако те дойдат при нас, за да обсъдят въпроси или планове за секс, им дължим да ги вземем насериозно.

Дължим им (а и на бъдещите им партньори) да не крещим веднага: Не под моя покрив! или Изчакайте, докато пораснете!

Използвайте следните съвети, почерпени от моя опит, за да улесните разговора по начин, който не ви кара да се чувствате неудобно.

Не говорете назидателно

Последното, което всеки тийнейджър иска да чуе, е списък с причини, поради които сексът е лоша идея. Защото ако той казва, че е готов за секс, сигурно вече е експериментирал. И най-бързият начин да го накарате да реши да не говори с вас за секс, е да чуе лекция от мама или татко.

Снимка: Shutterstock

Бъдете честни за собствените си сексуални преживявания като тийнейджъри

Изчакахте ли да остареете? Защо? Съжалявате ли за секса в ранна възраст? Говорете с децата си, за да им помогнете да разбират своите чувствата, но не и да проектирате вашите чувства върху тях.

Ще откриете, че Прави каквото ти казвам, не бъди като мен няма да помогне на порасналото ви дете да споделя.

Обсъждайте всички форми на сексуална интимност. Да, всички!

Говорете неутрално. Когато аз обсъждах секса с моите деца, внимавах да използвам думата „партньор“, а не „гадже“ или „приятелка“. Искам децата ми да знаят, че подкрепям сексуалната им идентичност, а използването на общи термини създава доверие и сигурност между нас.

Не мислете, че вашият тийнейджър ще експериментира със секс в „традиционния“ смисъл на думата. Той/тя може да мисли да прави секс с партньор от един и същи пол.

Само защото детето ви се идентифицира като хетеросексуално сега, не означава, че ще бъде така завинаги.

Възможно е все още да не е наясно със сексуалната си идентичност и още да не желаят да провежда откровен разговор за това с вас. Може да иска да опита и орален секс с партньора си. Даването на толерантна и честна информация за различните типове секс ще ви помогне да вземете правилните решения по-късно.

Уверете се, че правилата за съгласие за секс са кристално ясни

Не е достатъчно да кажете на синовете си, че „Не“ означава „Не“, защото последните проучвания показват, че мъжете, особено мъжете в колежанска възраст, все  още изпитват трудности да разграничат сексуалния интерес и съгласието.

Уверете се, че детето ви знае разликата и че е наясно със случаите, когато някой не може да даде информирано съгласие (например, докато е в нетрезво състояние). Освен това, уверете се, че вашият тийнейджър разбира, че никога не трябва да прави нещо, което го кара да се чувства неудобно с партньора си, и че не е срамно да говори за това по време на полов акт.

Говорете открито за контрол на раждаемостта

И осигурете лесен достъп до кондоми.

Незащитеният секс има много реални последствия: бременност и болести, предавани по полов път. Обучавайте своя тийнейджър за предаването на болести като херпес, генитални брадавици и други полово предавани болести. Говорете с него за това как да използва презерватив и защо защитата е необходима, когато има сексуални контакти.

Обсъдете възможностите за контрол на раждаемостта с дъщеря си и позволете да се консултира със своя гинеколог кое ще бъде най-добро за нея.

Да оставите кутията с презервативи в шкафа на банята също не е лоша идея.

Снимка: Shutterstock

Обяснете, че сексът е двупосочна улица

Когато синът ми ме попита за „чукане“, не само си поговорих честно с него за техниката, но и се възползвах  от възможността да обсъдя факта, че сексът никога не е свързан с едностранно удовлетворение, че и двамата партньори трябва да получат удоволствие.

Имах същия разговор и с дъщеря си в смисъл, че сексът е взаимно удовлетворяване с партньора по начин, който е удобен и приятен и за двете страни.

Да чуете, че вашият тийнейджър е готов да прави секс, е стресиращо и може да ви е трудно да го приемете. Но, кагато проявявате интерес и слушате повече, вместо да изнасяте лекция, той/тя ще споделя все повече.

Мислете, че това е още един начин да запазите доверието и да общувате добре заедно.

И, разбира се, не е осъдително, ако след диалози за презервативи и контрол на раждаемосттта ви се допие малко вино или ви се прииска да излезете на бърза разходка.

Коментари
Последни видеа