Излишно е да крещите, мозъкът на вашия тийнейджър се изключва

Ето как учените обясняват този феномен

Снимка: Shutterstock

Знаем, че връзките родители-деца могат да са много деликатни, особено в пубертета. Невролозите вече дават доказателства за това.

Какво представлява проучването на учените

Група учени от университетите в Питсбърг, Бъркли и Харвард са изследвали 32-ма тийнейджъри и деца на възраст около 14 г., разказва Le Point.  

По време на експеримента хлапетата слушали 30-секунден клип, в който майките им ги критикуват, а скенер отчитал какво се случва в мозъка им.

„Притеснявам се, че се сърдиш за дребни неща. Ако ти кажа да махнеш обувките, които си събул пред стълбището, ти се дразниш, защото трябва да ги вземеш, да ги качиш по стълбите и да ги подредиш в стаята си. Участвали сте в подобни разговори, нали?

Какви са изводите на експертите

Според изследването, публикувано в списание Wired, когато майката критикува, в мозъка на тийнейджъра стават по-активни зоните, свързани с негативни емоции. Понижава се активността на зоните, отговорни за емоционалното равновесие и чувствителността към чуждата гледна точка.

За учените това означава, че в отговор на родителските критики тийнейджърите прекратяват процеса на общуване и не разбират емоционалното състояние на родителя.

Намаляването на мозъчната дейност в зоните, в които се формира отношението към околния свят, може да обясни високата честота на нерешени конфликти между родителите и техните тийнейджъри. С една дума - съобщението не е получено, отбелязва Хъфингтън Поуст.

Ползите от проучването

Wired коментира, че в изследването има няколко пропуска - липсват данни за ясните инструкции към участниците, не знаем дали са слушали аудиоклиповете внимателно, отбелязва списанието.

Резултатите могат да се интерпретират и по по-различен начин. Може би изключването на съзнанието за критики е защитен механизъм, който помага на тийнейджърите да спрат ескалацията на конфликта.

И все пак, според изследователите тези резултати могат да са полезни. Да знаят, че когато критикуват децата, те може да имат когнитивни затруднения, които им пречат да контролират негативните емоции и може да им е трудно да разберат поведението на родителите си.  Но родителите май го знаят вече.

Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа