Кои са най-честите проблеми на тийнейджърите (Част 1)

Може да се справите и с това, но трябва да знаете по какъв начин да го направите

08 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Юношеството е един от най-необикновените, но и най-трудни периоди, през които преминават децата. То носи както много положителни, така и негативни емоции. И вие, като родители, трябва да се справите с всичко това, за да помогнете на момчето или момичето си.

Как обаче да направите това? Това е период, изпълнен с противоречия, трудности, объркване и емоции, които се люшкат в двете крайности, така че не обещаваме да е лесно. Но ако сте добре подготвени, ще преминете заедно и през това. Ето как!

Снимка: Shutterstock

1. Външен вид

Това е проблем №1 в списъка с проблеми на всеки тийнейджър. По време на юношеството тялото непрекъснато се променя и детето трябва да се справи с тази трансформация. То обаче постоянно вижда хора с перфектни тела в списанията и в социалните мрежи, което още повече го потиска. Да не говорим за подигравките на връстниците.

Наблюдавайте много внимателно децата си и се уверете, че приятелите им не им влияят негативно. Ако например, най-добрата приятелка на дъщеря ви е обсебена от диети, напълно е възможно да повлияе на хранителните навици на момичето ви.

2. Училище

Най-добрият приятел на детето е отличник, амбициозен, целеустремен и вече знае какво иска от живота. Понякога това дърпа и другите около него напред и те се стремят да му подражават. Но често не успяват да го достигнат, което  създава огромен натиск върху самочувствието им и води до стрес.

Опитайте да стимулирате детето си да учи и да се стреми към знания, но му обяснете, че не бива да съди за своите сили и умствени възможности по оценката, поставена му от представянето. Ниските оценки не правят никого по-малко образован или по-малко талантлив. Възможно е тя да бъде резултат от временно незнание.

3. Любов и секс

Освен всички проблеми, които трябва да решава, тийнейджърът се сблъсква и с бушуващите в тялото му хормони. Това е времето, когато ще се влюби силно и много вероятно ще се разочарова още по-силно, ако тази любов не бъде споделена. Което всъщност се случва твърде често. Тийнейджърите са изключително уязвими в своите първи романтични трепети.

Обяснете спокойно на детето, че сексът в една връзка на тази възраст изобщо не е задължителен, а ако се стигне до него е задължително да се използват предпазни средства. И нека няма теми табута в разговора ви – по-добре говорете сега, отколкото да съжалявате, че не сте го направили.

Снимка: Shutterstock

4. Тормоз

Тормозът е друг разпространен проблем сред тийнейджърите, който много ги притеснява. Това започва да се отразява на личността и поведението им. Детето започва да се чувства депресирано и да реагира странно в училище или у дома поради стреса, на който е подложено.

Уверете се, че то не крие нещо от вас. Ако се чувства тормозено, посъветвайте го как да се справи и му помогнете, ако има нужда. Родителят може да даде добри идеи за измъкване от подобни ситуации на базата на своя по-голям опит – сигурно и вие сте били тормозени като дете. Децата трябва да знаят, че не само те са изправени пред подобни проблеми. Това донякъде облекчава болката, причинена от тормоза.

5. Приятели

Тийнейджърът обича да прави всяка връзка сложна. Особено момичетата. Това е така, защото в тази възраст приятелството е трупане и на социални умения. Тийнейджърът е способен да спори с най-добрия си приятел дни наред. Понякога това води до агресия и промени в настроението.

Научете детето си, че не е добре да се отнася лошо с приятелите си и не бива да спори ожесточено за всяка дреболия. А и разногласията не правят приятеля непременно лош. Наблюдавайте обаче с какви приятели се среща, за да сте сигурни, че е на правилното място. И научете детето да се извинява, когато греши.

По материали от Mamma sto bene

 

Коментари
Последни видеа