Полезни съвети за родители на тийнейджъри

С тяхна помощ ще преодолеете по-лесно бунтарския период и ще запазите добрия тон

23 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Рано или късно децата стават тийнейджъри. Няма какво да се лъжем, сред тях има и такива, които не създават абсолютно никакви проблеми и притеснения на своите родители. По-голямата част обаче превръшат комуникацията в истинско предизвикателство, а съжителството в нещо като борба за оцеляване.

Много важно е в този период така да преразгледате поведението и отношението си, че да може да продължите да общувате с порасналото вече дете. И момчетата, и момичетата се променят, като някои промени дори може да ви шокират. Това е така, защото и самите деца са объркани. Те рискуват, тестват умения, опитват се да разберат кои са. Така че не бързайте да им се сърдите. Важно е да бъдете до тях и да ги предпазите да не поемат по лош път. Ето как!

Снимка: Shutterstock

Подкрепяйте, но дръжте на правилата

За родителите на тийнейджъри понякога е трудно да наблюдават безразлично поведението на порасналите си деца. Но е важно да им дадат достатъчно свобода, като в същото време ги подкрепят, но и контролират. Тийнейджърите трябва да знаят и спазват основните правила.

Понякога диалогът ще бъде по-скоро монолог на единия родител, задаващ неизменните въпроси: „Къде отиваш?“, „Кой ще бъде там?“, „Какво направи в училище?“, „Пушиш ли?“ Това са всъщност важни въпроси, но ако звучат като разпит, рискувате да ви възприемат като натрапник. По-лошото е, че така детето ви ще се затвори и комуникацията ще прекъсне. Затова трябва да съумеете да ги зададете по правилния начин и да уважавате личното му пространство.

В юношеството контролът е много важен, стига да не се превърне във фикция за родителите. Децата имат нужда да се чувстват разбрани и да продължат да разговарят, споделяйки своите съмнения, притеснения или колебания. Но трябва да се научат да бъдат и самостоятелни. И помнете, че тийнейджърите с прекалено контролиращи родители са по-склонни да предприемат рискове.

Ключови думи за поведението на тийновете

- Яснота. Важно е винаги да поддържате диалога отворен и да разговаряте с децата, определяйки ясни и разумни правила, които задължително да обясните и обсъдите заедно. Тийнейджърите трябва да знаят и какви са последствията от евентуалното нарушаване на тези правила.

- Комуникация. Винаги питайте децата, дори когато не споделяте поведението им, как се чувстват и какво мислят. Интересувайте от начина им на виждане на нещата, за да им помогнете да разсъждават върху случващото се в живота им.

- Знания. Потърсете информация за техните интереси, приятелства и страсти, но без да правите изтощителни разпити за това какво правят, къде и с кого отиват, а за да разберете какво им харесва и какво ги кара да се чувстват добре. Така може да им помогнете да се замислят върху рисковете от някои неподходящи поведения или опасностите, с които могат да се сблъскат в реалния живот и онлайн.

- Наблюдение. Обръщайте внимание на настроенията им. Питайте за училището и учебния процес. Следете дискретно поведението им и у дома, как харчат джобните си пари, колко време са онлайн. Но без да се натрапвате.

Снимка: Shutterstock

Как да се справите най-добре в този период

Няма общовалидна рецепта. Но има едно основно правило, което трябва да спазвате. А именно: Не преговаряйте с тийнейджъра!

Всеки тийн обича да преговаря и да влиза в спор с родителите си. Но ако не се поддадете на атаката, той скоро ще спре да го прави. Защо да си губи времето с нещо, което не му носи никаква полза? Когато сте склонни да кажете „Да“ на негова молба, не се колебайте. Но ако подозирате, че може да го изложи на риск, бъдете категорични. Ще предотвратите гнева на тийна, ако веднага предложите съблазняваща алтернатива, която да го отклони от неприемливото желание.

Бъдете готови да му отделите време, за да не се почувства притиснат. В периода между 12 и 15 години е много важно да осигурите на детето лично пространство, но без да се стига до рискове.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.