7 забавни неща, които да правите заедно с детето

Но изберете подходящ момент – когато са малки е най-добре, след това започват да се срамуват

11 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

На 5 годинки децата са толкова сладки, а и вече може да общувате с тях (почти) нормално. Точно това е и подходящото време да изпробвате някои забавни занимания и да направите неща, които след това те или няма да искат да правят, или ще се срамуват да правят.

Предлагаме ви 7 идеи, които не само ще ви забавляват, но и ще ви сближат по един особен начин.

Снимка: Shutterstock

1. Облечете се в еднакви дрехи

В тази възраст децата, особено момиченцата, започват да се заглеждат в дрехите на своите родители. И често искат да имат същата блуза като на мама или риза като на татко.

Това е перфектният момент да си купите и носите еднакви дрехи – определено ще бъде много забавно за децата, а и ще бъдат горди, че приличат на мама или татко.

Може досега тази идея да ви е изглеждала нелепа или смешна, но след като пробвате, ще се убедите, че всъщност е много приятна игра, която разнообразява ежедневните ви занимания по нов, при това необичаен начин.

2. Направете си много снимки заедно

Сега е моментът! Защото след като навлязат в периода на пубертета, те просто няма да искат да се снимат. Не само с вас, а изобщо.

Да направите снимка на тийнейджър е истинско предизвикателство. Да си направите семейна снимка с тийнейджър е почти невъзможна мисия, освен ако не го хванете в особено добро настроение или благоразположение. Което е почти шестица от тотото.

Но когато децата са малки, може да ги снимате на воля, колкото си искате. По-интересно и забавно е обаче да си направите и интересни семейни фотосесии (не е задължително да бъдат професионални). Сами може да инсценирате най-различни ситуации, които да увековечите на снимка.

И един съвет – във времето на дигиталните технологии, често тези снимки остават в паметта на телефона или компютъра. Погрижете се да извадите на хартия най-ефектните и си направете албум или ги сложете в рамки. Така споменът е постоянно пред очите ви.

3. Идете заедно на концерт

Порасналият тийнейджър изобщо няма да се зарадва от идеята да ходи на концерт заедно с вас, дори да слушате една и съща музика. В тази възраст децата вече имат своя компания, която определено им е по-интересна от вашата за подобни преживявания. Да не говорим, че на концерта може приятелите да го/я видят с мама или татко, което си е срамно, откъдето и да го погледнете.

Така че използвайте времето, когато децата са малки и ходете заедно на концерти. Най-различни! От една страна това е съкровено съвместно преживяване. От друга – така обогатявате културата на детето, запознавайки го с различните музикални стилове.

4. Направете си заедно маникюр

Това е съвет само за майки на момичета. Дори да не ви харесва, когато видите малко момиченце с ярък лак, един или два пъти в годината може да си затворите очите и да позволите на дъщеричката си да оцвети ноктите си в розово или червено.

А за да бъде всичко по-интересно, превърнете го в игра и си направете заедно маникюр, позволявайки й да боядиса вашите нокти. По този начин доставяте удоволствие на детето и то няма да ви мрънка постоянно, че иска цветни нокти като на Ивето, Галя или Моника от детската площадка. Освен това, когато превръщате маникюра в игра, акцентирате не върху самите нокти, а върху забавлението.

5. Идете заедно на пазар за дрехи

Ясно е, че родителите на малки деца са тези, които избират дрехите им. Но пък колко по-забавно би било, ако някой път направите пазаруването заедно.

Позволявайки на детето да дойде с вас и давайки му възможност само да избере цвета или вида на дрехата, вие демонстрирате уважение и укрепвате доверието помежду ви. Това е много важно за растежа му.

И е едно от нещата, които може и да се запазят след време, защото някои тийнейджъри обичат да пазаруват дрехи именно със своите родители. Не само от комерсиална гледна точка, а защото се чувстват по-сигурни, когато изборът им бъде одобрен от хората, на които имат доверие.

Снимка: Shutterstock

6. Гледайте анимационни филми

След време детето няма да проявява интерес към тях. Сега обаче те го забавляват.

Защо не използвате момента и не се отпуснете до него, наслаждавайки се на забавлението и вие? Като гледате анимационни филмчета, ще се върнете неусетно в детството, а това действа много подмладяващо на психиката. Освен това релаксира гарантирано.

7. Дръжте се като дете

Една от най-забавните страни на това да сте родители, е фактът, че имате достъп до всякакви детски неща: настолни игри, филмчета и всевъзможни забавления като отиване в зоопарка, возене в шейни през зимата или посещение на лунапарк в топлото време.

Разбира се, всеки възрастен може да прави това, стига да има желание. Но пък е много по-весело, ако го направите заедно с децата.

Коментари
Последни видеа