Ето как може и трябва да общувате с бебето преди раждането му

Учените са категорични, че това не само го успокоява, но е и първата крачка към диалога ви

15 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

С думи

Това е най-лесният начин на общуване, през който на практика минават интуитивно всички бременни. Изобщо не се притеснявайте да си общувате с корема и не мислете, че говорите на себе си - бебето действително ви чува, запомня гласа ви, успокоява се. Кога трябва да започнете ли?

Може да го правите от момента на зачеването, така и самата вие ще си създадете навика да общувате с малкото, но през първите седмици на бременността протичат редица процеси на ембрионално ниво и поради това то все още реално няма да ви чува. Затова, ако започнете да говорите след 8 седмица на развитието, можете да бъдете сигурни, че малкото вече напълно реагира на звуци и ги различава.

Разговорът с корема е още по-полезен, ако е разнообразен - бъдещата майка може не само да му говори, но и да чете стихове или каквото й харесва, както и да говори на чужд език (учените смятат, че още в утробата бебето развива способности за ученето на други езици). А още по-хубаво е, ако на корема говори не само майката, но и таткото и братчетата или сестричетата.

С докосване

Майките обичат да си галят корема, да го придържат и да слагат ръка там, където усещат движенията на бебето. И това е правилно, тъй като вербалното общуване някак изисква и контакт в тази ситуация. Пробвайте да разнообразите движенията си:

Може да рисувате на корема си различни фигури, като обяснявате на бебето какво точно рисувате в пълни детайли: слънце, цвете, усмивка и т. н. Или пък да масажирате корема си, но деликатно и много нежно. Това много ще се хареса на вашето бъдещо бебе.

Освен това не само бъдещата майка, но и други близки могат да общуват тактилно с корема ѝ - докосванията на таткото и братчетата или сестричетата отново са добре дошли.

С музика

Класическата музика овладява стреса, укрепва нервната система и повишава коефициента на интелигентност с 8-9 единици, за което е необходимо да слушате Моцарт само по 10 минути на ден.

Доказано е, че бебетата, които вътреутробно са слушали класическа музика, четири пъти по-добре се справят с речевото и интелектуалното си развитие, в сравнение с връстниците си. Също така бебето се учи да съпреживява мелодиите, да се натъжава и радва, при това на 8 седмица от развитието си, то чува всичко, което и майката, само че три пъти по-слабо.

Каква музика да изберете? Зависи от ситуацията. Вивалди може да успокои ритащото бебе и да го накара да заспи. Творбите на Бах или Брамс - напротив, ще го накарат да рита повече. Шопен успокоява бебето, когато усещате, че то е по-нервно в корема ви, а Моцарт стимулира развитието на интелекта и активира мозъчната дейност.

С пеене

Това е начинът на общуване, към който са прибягвали нашите прабаби - пеенето на приспивни песни, което също има своите преимущества:

- Така бъдещата майка предава своите емоции и чувства, които изпитва по време на пеенето, на бебето;

- Тъй като е емоционален процес, пеенето въздейства и на интелектуалното развитие (както и класическата музика). Работата е в това, че само музиката е способна да въздейства на най-голямо количество неврони в главния мозък;

- Пеенето е полезно и за самата бременна - това си е чиста тренировка на дишането и отлично релаксиращо и обезболяващо упражнение.

Така че - общувайте си с нероденото бебе наволя, не се притеснявайте от нищо, а ние ви желаем лека бременност!

По материали от Detstrana

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.