Как да преодолеете страха от брака

Добре е да познавате симптомите и начините, по които може да противодействате на несигурността

27 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Страхът от влюбване върви ръка за ръка със страха от брака, който често е и ангажимент за цял живот. Нормално е да изпитвате притеснения от най-различен характер. Но има начини да преодолеете страха си и да направите решителната крачка напред.

Добре е да знаете, че бракът не е просто подписване на някакъв документ и парти за приятелите след това. Бракът е ангажимент за цял живот, който трябва да сте убедени, че ще можете да спазвате и чисто емоционално.

Страхът обаче съществува. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които може би ще ви помогнат да го преодолеете по-лесно или поне да намалите съмненията в чувствата и готовността си.

Снимка: Shutterstock

Как да разпознаете страха

Страхът от брака си има както физически, така и психологически симптоми, които трябва да ви дадат сигнал веднага, че нещо не е както трябва и е добре да се опитате да сложите емоциите си в ред. Типичните знаци са следните:

- Тревожност, когато мислите за брака;

- Винаги опитвате да избягвате семейните двойки и изобщо не обичате да ходите на сватби;

- Неспособност да се справите с притеснението от ангажираност;

- Мускулно напрежение, слабост или изпотяване;

- Пристъпи на паника или атаки на тревожност (дори симптоми, подобни на тези на инфаркта);

- Не сте способни да поддържате стабилни отношения.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеете несигурността

Ако изпитвате лек до умерен страх от брака, а не фобия, можете да направите няколко полезни неща, за да преодолеете това усещане.

Помислете за промените. Направете си списък на всички положителни промени, които ще подобрят живота ви след брака. Така ще се уверите, че бракът не е само поредица от негативни емоции.

Определете какво ви плаши. Може би е самото тържество или многото хора, които ще дойдат на сватбата ви? Или се страхувате от себе си и обратът, който може да предприемете ден преди церемонията? Всъщност всичко това е лесно преодолимо. Когато знаете какво точно ви плаши, може да поговорите с партньора си и заедно да разрешите проблема. Ако е пищната сватба, просто не правете такава. А ако проблемът е във вас самите, неговите думи вероятно ще ви помогнат да се почувствате по-уверена.

Адаптация. Може постепенно да започнете да включвате в плановете си събития, които по някакъв начин се доближават до сватбата. Като начало не пречи да отидете на парти, организирано от приятели, на което със сигурност ще има и семейни двойки. Опитайте да говорите с тях – ще видите, че не са страшни и не хапят. След това приемете поканата за някое по-пищно тържество: юбилей, бебешки рожден ден, абитуриентски бал, а защо не и сватбата на ваша приятелка. Отново ще се убедите, че не е опасно. Това обаче ще ви помогне да видите, че семейните двойки са щастливи и че добрият брак е нещо напълно постижимо.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа