10 съвета, които работят за самочувствието на децата

Това е важно за тях, защото им помага да вървят по-уверено напред

07 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че в зряла възраст самочувствието и увереността помагат за справяне с различните предизвикателства. Същото важи и за децата.

Но как можем да им помогнем да станат по-уверени и да работим заедно за подобряване на тяхното самочувствие?

Ето съветите на детския психолог д-р Стефани Фурнера, които могат да ви бъдат много полезни, за да намерите най-правилния път за постигане на това.

Снимка: Shutterstock

Как се формира самочувствието при децата

Доверието е първото чувство, което се придобива още от раждането и то е в основата на ранните взаимодействия между дете и родители.

От люлеенето на ръце през кърменето до успокояването след страшен сън – всичко това създава усещане за безопасност, което пък създава основата на увереността на детето.

Самочувствието и увереността се развиват през цялото детство, но започват именно от тази първа връзка на пълно доверие между дете и родители.

Как да разпознаете липсата на увереност

Липсата на самочувствие и липсата на увереност вървят ръка за ръка.

Лесно ще познаете детето, което има такива липси. То обикновено се подценява, а в речника му присъстват често фрази от типа „Не съм (достатъчно) добър“ или „Много съм глупав“. Освен това не се чувства способно да прави нещо самостоятелно и предпочита да има винаги някой с него.

В класната стая такова дете ще се страхува да участва в занятията, дори да знае верните отговори, тъй като просто ще се съмнява в себе си, способностите си или ще се пази от евентуални грешки. Също така ще се притеснява от съучениците си, затова често ще остава само и настрани от тях.

Има случаи, когато децата с ниско самочувствие, сами си внушават, че не могат физически да се справят с нещо или откриват в себе си естетически дефекти. Те се страхуват да практикуват публични дейности, тъй като се срамуват от външността си.

5 неща, които не бива да правите или казвате на дете с ниско самочувствие

- Избягвайте дразненето и критика, която е твърде лична, като например „Много си лош“;

- Заобикаляйте критичните ситуации и кажете, че това, което е направил е лошо, а не че той е лош. Кажете „Тази работа е свършена зле“ или „Това, което си направил не е добро“ вместо „Настина си много лош“;

- Избягвайте твърде високите очаквания с цели, които може би са трудни или невъзможни за постигане от детето. По-добре поставете прогресивни цели, съобразени с възможностите и възрастта му, които то е в състояние да постига, вървейки постепенно напред;

- Не прекалявайте с обгрижването и защитата, защото така го плашите. Забравете фрази от типа: „Ще паднеш“ или „Ще се нараниш“. Но бъдете до него и го закриляйте по правилния начин, когато то има нужда от вас;

- Опитайте да не показвате липса на доверие, защото детето действа имитиращо и от вас зависи какъв пример ще му дадете. Ако вие сте достатъчно самоуверени, това ще се предаде и на детето.

Снимка: Shutterstock

5 неща, които да направите, за да му помогнете да повярва в себе си

- Наблегнете на това, което е правилно и какво то върши наистина добре;

- Намалете тежестта върху него;

- Опитайте да бъдете оптимисти;

- Проектирайте положителен имидж;

- Направете детето независимо и му дайте достатъчно свобода, наблюдавайки го „от разстояние“.

За малкото дете страхотен тест за доверие и предоставена свобода е да му позволите да се изкъпе само. То ще се почувства едновременно гордо и голямо от предоставената възможност. А вие в началото се уверете, че го прави добре и го насочете деликатно как да коригира евентуалните грешки.

По-голямото дете спокойно може да пазарува хляб и мляко от близкия квартален магазин (стига да не се налага да пресича натоварена улица), да изхвърля боклука или извежда кучето на разходка.

Като родители сме склонни да казваме на децата си къде грешат. Но е важно и да им дадем самочувствие, а това става като им кажем какво правят добре, да посочим кога са се справили и да не пропуснем да признаем, че се гордеем с тях. Важно е да не прекаляваме, за да бъдем истински, а не фалшиви.

По материали от Al femminile

Коментари
Последни видеа