13 ситуации, в които родителите вредят на децата си, без да го осъзнават

Забравете гъделичкането и създаването на стерилна среда за бебето

09 април 2020 г.

Снимка: Shutterstock

В днешно време можете да откриете всякакви съвети за отглеждането на децата си. В повечето случаи си противоречат. Лекарите и психолозите провеждат нови и нови проучвания, анализират нови и нови резултати и променят списъка с препоръките.

Съществуват някои ситуации обаче, за които специалистите са категорични, че макар да са с най-добри намерения, родителите всъщност вредят на децата си.

1. Гъделичкане

Възрастните постоянно искат да разсмеят децата и често прибягват до гъделичкане, за да го постигнат. Според проучвания на Калифорнийския университет обаче още отпреди много години е ясно установено, че гъделичкането не предизвиква същия смях, както например една шега. Гъделичкането предизвиква единствено илюзия за щастлив смях.

Когато ги гъделичкат, децата се смеят в резултат на естествен рефлекс. Почти всички хора се смеят, когато ги гъделичкат, но проблемът е, че децата го правят дори когато изобщо не им е приятно да ги гъделичкат. Само си помислете, че вместо да доставяте радост на детето си, всъщност е възможно да го измъчвате…

2. Играчки в бебешкото легълце

Не всички родители си дават сметка, че бебетата се нуждаят само от удобен дюшек/матрак, чист чаршаф, леко одеялце. Съвсем малките бебета нямат нужда дори от възглавница, а обикновено спят на малка калъфка.

Със сигурност малките деца не се нуждаят от играчки в леглото си, които не само че са излишни, а могат да бъдат и опасни. Могат да събудят детето или още по-лошо – да затруднят дишането му, ако попаднат пред устата или носа му.

3. Светеща лампа в детската стая

Дори най-слабата светлина, ако е за цяла нощ, не е препоръчителна. Хормонът на растежа, който се произвежда в бебешкия организъм по време на сън, работи най-добре в пълен мрак. Защо обаче родителите толкова обичат да използват нощна лампа (особено такава във формата на някакво животно например)? Най-честата причина е, че го правят за свое удобство: когато сменят памперс през нощта например или хранят бебето. Други майки и татковци се страхуват от тъмното и оставят лампата светната, за да не се страхува и тяхното бебе.

Ако ще използвате лампа, то най-добре да отделя червена или оранжева светлина (не синя, не зелена, не бяла), защото те най-малко потискат мелатонина и не смущават бебешкия сън.

4. Друсане на бебето

Всеки родител е изпадал в положение да не може да  приспи бебето. Затварят ви се очите, но на дребосъка изобщо не му се спи. Педиатрите смятат, че можете да си спестите тези проблеми, ако създадете някакъв режим на детето още от самото раждане. Дори ако се наложи да подрусате бебето, за да заспи, нека е за кратко и в никакъв случай не силно.

5. Криене на огледалата от бебето заради суеверия

Широко разпространено е суеверието, че ако показвате не бебето огледало, то ще се разболее. Няма педиатър или психолог по света, който да потвърди подобно твърдение. Точно обратното – специалистите препоръчват на родителите да играят с огледало с малките деца, защото по този начин се запознават със себе си и започват да придобиват осъзната представа за самите себе си.

В различните възрасти децата реагират по различен начин на собственото си отражение в огледалото, но при всички положения е забавно и положително преживяване за тях.

6. Създаване на стерилна среда за децата

Свикнали сме да мислим, че чистотата е изключително важна. И това е така. Но не и стерилната чистота. Редица изследвания показват, че прекалено стерилната среда е всъщност вредна за детето, защото потиска развитието на имунната система, която на по-късен етап трудно би могла да се справи с вируси и инфекции.

Една от най-съществените грешки на родителите е, че почистват прекалено често и щателно апартамента си и че забраняват на децата да имат досег до домашни любимци. Колкото по-рано детето се изправи срещу евентуални алергени, толкова по-голям шанс има да се пребори с тях.

7. На гърне от прекалено ранна възраст

Гърнето предизвиква противоречиви мнения. Най-важното е да не следвате съветите на хора, които не са специалисти. Не очаквайте, че детето ви ще започне да ползва гърнето на година или година и половина. А и няма нужда. На тази крехка възраст децата изобщо нямат представа как да реагират на сигналите на тялото си.

Специалистите казват, че това рано или късно ще се случи. Никой пораснал човек не ходи с памперс или не ползва гърне, нали? Добавят, че пикочният мехур може да се контролира най-рано на 3-годишна възраст. А свободното уриниране в памперса всъщност подпомага развитието на този процес.

Продължава на Обекти Бг

Коментари
Последни видеа