20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

06 Ноември 2021 г.
20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Илюстрация: Shutterstock

Не е лесно да научите малкото на ред. Но пък е изключително полезно умение, което ще му помага в целия живот занапред. Така че тук нещата не опират до това то да си прибира играчките на правилните места, а да започне да се съобразява с основните правила.

Предлагаме ви 20 полезни и практични идеи, които ще ви помогнат да научите детето на ред, при това по много приятен и забавен начин. Възложете му не задачи, а игри с препятствия и нива, които то трябва да преодолява. Сами ще се убедите колко лесно може да се случи. А и така имате още няколко интересни занимания в торбата със запасите, които освен всичко друго, са полезни за развитието на малчугана. Ето и още няколко идеи, които могат да ви бъдат от полза.

Снимка: Shutterstock

1. Мини библиотека в стаята му

Не, детето изобщо не е малко, за да има в стаята му книги. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с възрастта му или да са за следващия етап, който му предстои. Организирайте библиотеката така, че да бъдат на ниво, което то достига. След което подредете заедно книгите – по цвят, по дебелина, по някакъв друг показател, като внимателно му обяснявате този ред.

Ако детето е по-малко, повече ефект има подредбата по цвят. Така то ще се научи едновременно да разпознава и разграничава различните нюанси, но и да играе, подреждайки книгите по зададен от вас ред – например като дъгата, в топли или студени цветове и т.н. Или пък да редува багрите като черга.

Тази игра е полезна не само по отношение познаването на цветовете и реда, но и като отношение към книгите.

2. Дрехите – в кутии

Разпределете дрехите по видове в различни по размер и форма кутии. Важно е да имат капаци, защото иначе ще се събира много прах, а това вече е вредно за детето. Първите дни може заедно да ги прибирате, сгъвате и разпределяте, за да научи то мястото на всеки вид. Чорапите например могат да бъдат навити на руло по двойки, след което прибрани в продълговата кутия. А шапките да поставите една върху друга в кръгла.

Това е полезно и от друга гледна точка. Когато се наложи да излизате навън, може да помолите детето само да избере от различните кутии най-подходящите за сезона комбинации. Така показвате, че му имате доверие и в същото време му давате свобода на избор.

3. Купа до входната врата

Може да поставите цветна кутия или купа, близо до входната врата, в която да оставяте нещата, необходими по време на разходка. Така със сигурност няма да ги забравяте и да се налага да се връщате, в същото време детето ще знае, че играчките за навън, нямат място вътре в стаята му. И антрето ще изглежда доста по-прибрано.

4. Библиотеката за възрастни

Тя е по-различна от тази в детската стая, защото по нея има и различни декоративни предмети. Когато детето е малко, опасните вещи нямат място на нивата, които то може да достигне. Но какво пречи заедно да подредите (а когато стане малко по-голямо и да изработите) ефектна украса, с която то може да си играе, когато реши. Така няма опасност да опитва да се катери по библиотеката, за да достигне нещо много желано, поставено най-отгоре.

Има само едно условие и детето трябва да е наясно с него: всяко нещо след играта се връща на своето старо място.

5. Екологично съхранение на играчките

Вместо да изхвърляте дървените касетки от зеленчуци или нещо друго, дайте им втори шанс. Първо ги почистете добре, а след това ги превърнете в екологични кутии, в които детето може да събира своите играчки.

Ако имате време и ви се занимава, може да ги изрисувате, облепите с цветни хартии или заедно с детето да ги украсите по негова идея. Колкото по-атрактивни са те, толкова по-интересно ще бъде за малчугана да събира в тях играчките си вечер.

6. Играчките със свой дом

Това е друг начин, който може да използвате, за да научите детето на ред. Безспорно майките най-много се дразнят от разхвърляните из цялото жилище играчки. С каране, викане и наказания нищо няма да постигнете. Но с игра – да.

Може предварително да обособите за всяка по-голяма играчка дом, а дребните да имат общо жилище. След това обяснете на детето, че вечер не само то си ляга в своето легло, но и Мечо, Зайко или количките искат да се приберат у дома. Заедно сложете Мечо да спи в приготвения за целта кош. До него може да легне и Зайко, за да не бъдат сами. А количките паркирайте в паркинга, който може да бъде и от най-обикновена картонена кутия.

7. Рисунки за упътване

Малките деца все още не могат да четат. Но пък разбират от рисунки. Така че може да направите забавно упътване за местата, където всяка играчка трябва да бъде прибрана. Просто нарисувайте играчката и залепете над мястото правилната рисунка.

Ако детето вече опитва да рисува, може и заедно да направите упътванията. Още един интересен начин за забавление, когато сте у дома и не може да излизате навън.

Снимка: Shutterstock

8. Зоопарк в детската стая

Това е вариант за прибиране на едно място на всички плюшени, пластмасови и други животинки. Може заедно да превърнете единия ъгъл на стаята в истински зоопарка. Така детето, дори и да играе някъде на друго място с плюшеното кученце, на финала ще го прибере в зоопарка при останалите животинки.

9. Внимание с пъзелите

Те са интересен и забавен начин за развлечение. И са много полезни за развитието на детето. Овен това има пъзели за много малки и за пораснали деца, така че изборът е наистина огромен.

Рано или късно обаче всеки пъзел омръзва. И тогава започвате да откривате частите му из различни знайни и незнайни кътчета в дома. Това може да бъде и много досадно. Вариантите са два – да подарите вече омръзналия пъзел на друго дете или да го превърнете в картина с която да украсите стаята на малчугана. Нека той сам избере какво да направите, за да няма сърдене след време.

10. Ред и в банята

Ако децата са повече от едно, редно е да имат свое малко кътче в банята, в което да държат четките си за миене на зъбите. Първо – за да не се бъркат, четките трябва да бъдат в различни цветове. И в същия цвят трябва да са и чашките им. Използвайте пластмасови, защото стъклените не са добра идея в тази възраст. Може да добавите и кърпи за лице в същите цветове.

Това е полезно не само по отношение на реда, но учи децата и на хигиенни навици под формата на игра.

По материали от Nostro figlio  

Да поговорим

Защо е полезно децата да редят пъзели

Да поговорим

Как да овладеем магията на подреждането

Заедно

Коя детска играчка вбесява родителите

Още от Да поговорим

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Кога се променя цветът на очите на детето

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

3 правила на детската площадка

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

Звукът предава усещане за близост.

Снимка: Shutterstock

Чувствате се самотни? Увеличете звука

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 правила на детската площадка

Как да сприятелите детето с останалите играещи там