4 важни умения за живота и парите, на които уча детето си

Идеята е да не разчита на рекламите да й казват какво да си купува, а да е силна млада дама, която се доверява на своя опит и характер

27 Май 2020 г.
4 важни умения за живота и парите, на които уча детето си

Снимка: Shutterstock

Всеки от нас иска да даде най-доброто възпитание и образование на децата си и да ги предупреди за грешките, които е допуснал. Това важи особено за парите и финансите. От кога да започнем?

Има ли материали по темата? Въпроси, на които намираме разнопосочни и не особено ясни отговори.

Обикновено, най-важните уроци изобщо не са свързани с парите, а са основни умения, които ще ни служат вярно цял живот в много различни ситуации.

Преди да научим децата ни на тях обаче, трябва ние самите да ги притежаваме, защото някой беше казал, че няма смисъл да възпитаваме децата си, защото така или иначе, те ще правят като нас, трябва да възпитаме на първо място себе си.

На уменията, които ще ви представя в този материал, се учим взаимно аз и почти 3-годишната ми дъщеря Карина.

Търпение

За да съм честен, аз не съм от най-търпеливите хора и дъщеря ми е наследила това от мен. Въпреки това, съм осъзнал, че отлагането на удовлетворението е едно от най-важните умения, които е добре да притежаваме. Наскоро чух една история, която много добре илюстрира това. Попитали в едно телевизионно предаване милионер в какво се крие тайната на успеха му, а той отговорил, че в основата на всичко е именно търпението. „Но аз мога да ви изброя хиляди области, в които търпението няма да ни помогне“ – не отстъпвал журналистът – „Eто, например, как може да пренесеш вода в сито?“. Милионерът възразил: „Грешите, просто трябва търпеливо да дочакате зимата и ще стане“.

Търпението ни осигурява време, за да разделим нуждите от желанията ни и да не правим импулсивни покупки, за които после съжаляваме. Както и при другите умения, и това е по-лесно да се научи, докато сме още малки. Когато бях дете, винаги си оставях от шоколада или бонбоните за следващия ден. По този начин възпитавам и дъщеря ми, но изобщо не е лесно. Как да обясниш на едно 2-годишно дете да остави част от лакомствата си за после, а да не ги изяжда всичките веднага? Правя го с много търпение, разбира се.

Още след като започна да разбира много неща (на около година и половина), със съпругата ми решихме да даваме на дъщеря ни Кари джобни пари - по 2 лева на ден. С тях тя може да си купува каквото си поиска (с някои ограничения, разбира се). Първоначално, тя си купуваше само шоколадови яйца, но постепенно разбра, че има и други възможности. Освен това, дъщеря ни осъзна, че те са с различни цени и може да си купува различни количества. Например, с тези пари може да си купи много мандарини, близалка и мандарини, малка играчка, сушени плодове, солети или други неща.

Много време ми отне да я науча, че ако си запази част от парите за следващия ден, те ще станат повече и ще може да си купи нещо, което не може да си позволи с джобните за един ден. С тези уроци тренирам нейното търпение, както и моето, разбира се. Следващата ни задача, свързана с това умение, е да разбере, че цените не са еднакви във всички магазини и че има промоции. Ако прояви търпение, ще може да си купи повече неща с нейните 2 лева на ден.

Самоувереност

Това е една от онези малки, мръсни тайни, която движи цялото ни консуматорско общество. Всички производители, търговци и рекламодатели полагат всички възможни усилия и харчат милиони левове, за да смачкат нашата самоувереност и да ни направят зависими. Отвсякъде ни дебнат реклами, в които се казва, че нашата кола е лоша и има по-добра, че вече не е модерно да си с руса (черна или червена) коса, че имаш мръсна баня, жълти зъби, лош дъх, стари мебели, прекалено скъп прах за пране и още хиляди подобни неща.

Децата са подложени на още по-голяма „пропаганда“. Детските предавания по телевизията или по интернет, са прекъсвани от реклами за най-новите играчки и лакомства, които само готините деца имат. Също така, няма да си щастливо дете, ако мама и тате не ти купят онзи робот с батерии или пълен комплект от принадлежности за твоята кукла.

Продължава на Обекти Бг

Източник Мениджър Нюз

 

Да поговорим

Трябва ли детето да получава пари, когато помага у дома

Да поговорим

Парите от касичката - как е разумно детето да ги похарчи

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца