5 неща, за които да благодарим на децата

Приемаме ги като част от ежедневието, но това всъщност са важни уроци, които е добре да си припомним

22 март 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Свикнали сме да приемаме част от проявите или поведението на децата в ежедневието като нещо обичайно, което е етап от растежа им, проява на характера или просто моментен каприз.

И обикновено ги отминаваме или работим върху подобряването им. А някои от тези специални моменти са всъщност безценен урок, който научаваме от децата и е добре не само да го запомним, а и да го прилагаме в нашето ежедневие.

Ето 5 неща, за които трябва да благодарим на малчуганите, тъй като са именно част от тези важни уроци, които те ни припомнят и на които ни учат.

Снимка: Shutterstock

1. Искреност

Когато са малки децата са изключително честни в отношенията си към нас, възрастните.

Казвайки „Обичам те“, те наистина мислят точно това, а не го правят с определена цел или за да извлекат конкретни ползи. Или просто, защото трябва да проявят някаква форма на уважение.

Като възрастни ние просто забравяме или се срамуваме да демонстрираме истинските си емоции пред хората, на които държим. Което с времето се отразява негативно на отношенията ни с тях.

2. Директно в очите

За разлика от възрастните, които преди да покажат отношението си или да кажат нещо, преценяват много внимателно плюсовете или минусите от това действие, децата не очакват нищо в замяна. И си казват точно, каквото мислят в момента.

Те са прями, точни и понякога безкомпромисни в приемането или осъждането на нещо или някой.

Може би е време да си припомним какво би било да казваме истината в очите, да бъдем директни и да не се крием зад лъжи и фалшиво поведение. Понякога грешките, които правим са причинени именно, поради разминаването между истина и очаквания.

3. Безкористност

Ако едно дете реши да подари нещо: любимата си играчка, картичка на мама по някакъв повод или просто целувка, то го прави без никаква умисъл и без да очаква нищо в замяна.

За него проявите на благородство не са нещо, над което се замисля, а са действия, породени от съпричастността и щедростта му.

Безкористните отношения са едно от нещата, които възрастните удобно забравят, смятат експертите, позовавайки се на различни статистики във времето.

Добре е да си спомним, че понякога просто трябва да даваме, без да очакваме нищо обратно, дори и благодарност. Направеното добро рано или късно ще ни се отблагодари.

Снимка: Shutterstock

4. Забавление

Децата могат да превърнат всичко в игра и да се забавляват дори с един празен кашон, който умело ще превърнат в замък, космически кораб или къща за домашни любимци.

Защото те не поставят граници на въображението си и са способни на наистина креативност, каквато надминава всякакви граници. Стига да им се даде възможност разбира се.

За възрастният човек това са глупости и детинщини, тъй като за него в играта трябва винаги да има някакъв смисъл.

Върнете детското в себе си и просто се забавлявайте от сърце, без да търсите нещо специално – тогава играта е най-интересна, съветват експертите.

5. Мечти

Възрастните също вярват в мечтите. Но техните мечти са винаги добре обмислени, преценени, постижими в едно близко или далечно бъдеще. Тоест – това са цели, към които те се стремят. Понякога успяват да ги постигнат, друг път се провалят.

Докато децата просто мечтаят: за реални и нереални неща, за вълшебства и героични подвизи, за невъзможни и несъществуващи светове…

Те не се страхуват да стъпят на Марс, да измислят машина, с която да стигнат до центъра на Земята или да се поклонят пред бурно аплодиращата ги публика, след като са получили най-ценната награда за изпълнението си.

И някой ден наистина може и да постигнат всичко това, защото не си слагат спирачки и не ограничават мечтите си. Да ги последваме!

Соня Димова

Коментари
Последни видеа