5 съвета за работа от вкъщи, когато имате деца

Ето как да превърнете това от предизвикателство в реалност

27 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Работата от вкъщи, когато имате деца, е не само осъществима, но също така може да бъде голямо предимство, ако се наложи да се справяте с извънредни ситуации. А и дава възможност да присъствате повече в живота на малките.

Трябва обаче да се опитате да намерите необходимия баланс, за да се справите с евентуалните проблеми. Ето как да се случи това максимално лесно.

1. Наемете бавачка

Не мислете, че тъй като сте „цял ден у дома“, можете сами да се грижите за детето. Вероятно има и изключения, за които това е „лесна работа“. Но за повечето хора, комбинацията от работа и грижи за детето у дома, пречи и на едното, и на другото. А бавачката, дори да е за няколко часа, а не за цял ден, ще ви даде възможност да се съсредоточите върху задълженията си.

2. Организирайте всичко с точност

Възможно е докато работите, да се сетите, че трябва спешно да купите нещо от магазина. Или че имате неотложна домакинска дейност – пране например. За да избегнете тези разсейвания, просто си направете график с фиксирани часове за всичко. След като бъде установен редът, трябва и да го спазвате. В противен случай винаги ще бъдете под напрежение. А и ще сте доста разсеяни.

3. Изберете внимателно работата си

Много важно е какво работите, за да може да се адаптирате успешно и от дома си. Ако имате възможност, сменете работата с такава, която ви дава повече простор на действие. Ако това не е възможно, преустройте така дома, че да обособите едно кътче в него, където да може да се усамотите, за да се справяте по-добре със задълженията си. Важно е и членовете на семейството да знаят кога могат да ви прекъснат и в кои моменти трябва да пазят тишина и да не ви пречат.

4. Мислете гъвкаво

Това е едно от най-големите предимства на работата от дома. Нямате твърде строго работно време (условно казано) и може да отделите наистина повече време на децата. Но трябва да подходите умно, за да не страда нито една от страните. И нека леките криввания от работното време не се превръщат в ежедневен навик, защото не е полезно за вас.

5. Открийте точния баланс

Повечето от горните съвети са насочени към увеличаване на наличното ви време, но това не означава, че трябва да държите децата възможно най-далеч. Останете отворени и достъпни за техните нужди. Можете също така да им възлагате прости задачи, като изпразване на кошчето, добавяне на хартия към принтера и т.н., за да се чувстват и те съпричастни.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа