5 типични грешки в началото на връзката

Как да ги избегнем, защо и какво да се опитаме да направим

12 октомври 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Не само, че е трудно да намерите подходящия човек, но и трябва да внесете романтика, уважение, страст и прочие атрибути по време на бонбонено-букетния период в отношенията. Първият етап е най-лекият, но и най-важният, защото той задава тона на евентуалното ви бъдещо съвместно съжителство. Ето основните грешки, които хората правят в началото на връзката, както и как да изградите стабилни отношения с новия партньор.

1. Прекалено много инициативност
Внимавайте дали всичко става взаимно и постепенно. Ако той вече ви е поканил на среща, следващия път вие може да проявите инициативата. Но не се превръщайте в човека, който през цялото време пише, звъни и си търси поводи за среща.

С прекомерна активност е вероятно да го отдалечите от идеята за сериозна връзка и после да се чудите иска ли той да бъде с вас или просто го кара по инерция.

2. Да правите секс, когато все още не си имате доверие
Няма конкретни срокове кога точно да започнете да със секса. Може да е на първата среща, ако сте достатъчно откровени един с друг. Но, ако ви е неудобно да си говорите за контрацепцията, и да обсъждате своите предпочитания в леглото, може би е редно да изчакате с интимността.

3. Да започнете с негативно отношение
В отношенията трябва да бъдете открити и честни, но не забравяйте, че началото на романа трябва да бъде леко и интересно. Не натоварвайте партньора си с негативи от свои други преживявания без необходимост.

Оставете споделянето на личните проблеми до момента, в който не се сближите достатъчно. Никой не харесва унили хора.

4. Да нямате самочувствие
Защо, ако не обичаш себе си, някой друг трябва да те обича? Намерете начин да разказвате за миналите си неудачи с положително чувство и не се жалвайте от живота. Във ваш интерес е да бъдете себе си, но и да направите положително впечатление на отсрещната страна.

5. Да стигнете до секс, когато един от двама ви не е готов
Освен откровеността, е важна и физическата и морална отговорност за първия интимен акт с партньора. Никога не се съгласявайте на близост от вежливост или страх, че той ще изгуби интерес. Ако се окаже, че той гледа на вас само като на сексуален обект, то е добре да го знаете, преди да се озовете с него в леглото.

Как е правилно да започнете отношенията
- Старайте се да видите партньора си в различни контексти. Насаме, на обед, на закуска с приятелите му, с колегите, с роднини… Така ще разберете как той се държи в различните си роли. Може би с вас е послушен и мил, а с останалите – властен и груб.

- Убедете се, че имате балансиран поглед към живота. Това е най-сложното в началото на отношенията – да разберете дали сте като Чук и Гек, Макс и Мориц или Холмс и Уотсън.

- Също така е важно в двойката всеки да съхрани своята независимост, което би трябвало да се случва от самото начало, за да може после да не се налага да „изземвате“ всеки сантиметър от личното си пространство.

- Влюбеният човек не вижда първоначално недостатъците у партньора си или не им придава значение. И когато настъпи разочарование, осъзнава, че доста пъти е чувал предупредителния сигнал в главата си, но го е игнорирал.

- Обърнете внимание върху факта, че партньорът ви скрива каквато и да било част от своя живот, критикува или общува грубо с други хора и т.н. (Всичко това е редно да ви доведе до мисълта, че не трябва да отделяте повече време на този човек.)

- Не забравяйте себе си – вие сами показвате на партньора как ви е хубаво той да се отнася с вас. Затова следвайте принципите си, обичайте се и се уважавайте.

Текст: в, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа