5 традиции от миналото, които обединяват семейството и днес

Пазят топлината в дома, ако ги правим заедно

Снимка: Guliver / iStock

С мама си говорим по телефона, със сестра ми си пишем от дъжд на вятър в чата, за сватбата на братовчедка ми разбрах от пост във фейсбук – като че ли живеем в паралелни светове! С мъжа ми и с децата рядко излизаме всички заедно - обикновено единият ги води някъде, трудно се събираме и вкъщи…

Стана така, че семейните сбирки са рядкост, а традициите отдавна не са това, което са били – повечето хора просто нямат време, нито възможност, нито желание да ги спазват. Но и в миналото, и днес тези семейни срещи, които сплотяват и съхраняват топлотата в отношенията, са изключително ценни. Не може ли да ги върнем в живота си, за да имаме най-милите спомени?

Среща с роднини

Снимка: Guliver / iStock

Общуването с близки и далечни роднини, ходенето на гости, на пикници или в ресторанти с тях, споделянето на различни новини за членовете на фамилията, припомнянето на стари истории, гледането на снимки от миналото, четенето на писмата на прабаба до прадядо – всичко това е поддържа жива родовата памет.

Семейни съвети

Снимка: Guliver / iStock

"...И ето че тогава семейният съвет

събра се и реши да въведе във мене ред.

"Без диплом" - каза тате -"в живота не върви,

бъди добро момче, залягай и учи"..."

Някога група "Тангра" възпя семейния съвет в своя хит "Бъди какъвто си", а сега тази традиция постепенно се губи. Възрастните все по-често вземат решения, които се отнасят до детето, помежду си, без да се допитат до неговото мнение.

Децата (особено тийнейджърите) също не са свикнали да се консултират с родителите и бабите и дядовците си. Това е тъжно.

Семейният съвет трябва да бъде пространство на взаимно доверие, приемане и топлина. Всеки, който говори по него, трябва да усети значението на себе си и мнението си за другите членове на семейството. Целта на тази традиция е да слушаме всички и да се опитаме да вземем общо решение по значителен въпрос заедно.

Семейно чистене

Снимка: Guliver / iStock

Когато бяхме деца, беше неизменно веднъж в месеца, обикновено в събота или неделя цялото семейство да се отдаде на чистене на дома под шефството на мама, която разпределяше ролите – татко пуска музика и се прави на барабанист, докато тупа големия килим, ние със сестра ми си подреждаме стаите, чистим навсякъде с прахосмукачка и помагаме на мама в миенето на прозорците, а най-малкия ми брат бърше праха с влажна кърпа.

После обедите бяха най-вкусните, а разходките в парка след като сме преобърнали в чистене цялата къща - най-забавните моменти от детските ми години! Сега си давам сметка колко по-лесно се решаваше въпроса с чистотата вкъщи и как усърдно и старателно се опитвахме да въведем ред.

Какво лошо има и сега семейството да отдели 2 часа в месеца за да положи съвместни усилия, вместо майката да крещи: „Не мога всичко сама, нямаме чистачка“? Забавно е, а и чисто.

Семейна книга с рецепти

Снимка: Guliver / iStock

Тази традиция също свързва поколенията и всеки, който пази рецептите на баба и прабаба, знае колко е мило да отвори тетрадката и да се опитва да разчете старовремските им почерци и да се усмихва над термините и акуратното изписване на съставките, които тези прекрасни жени са използвали в кулинарията.

У нас все още готвим определени ястия и десерти само по техните рецепти, които събирам в книга. Велико е, защото едната ми баба дори рисуваше рецептите. Да готвиш с дъщеря си по прабабина рецепта е наистина вълнуващо преживяване и много се надявам и двете ми децата да пазят тази книга. От време на време и аз добавям по някоя рецепта… за мая.

Семейна вечеря

Снимка: Guliver / iStock

Дали някой от 30-тодишните днес мисли какво ще сготви за вечерята със семейството? Силно се съмнявам. По-скоро мъжът се обажда на жена си от работата и казва: „Ще мина да купя пица“, или я пита: „Поръча ли китайско?“

Семейното приготвяне на храната и храненето заедно са си направо лукс в наши дни, което също ме натъжава. Защото извършването на тези действия заедно – рязането на салата от тате и поставянето на мусака заедно с децата, ритуалното ѝ изваждане от фурната, подреждането на масата, слагането на допълнителни сосчета пред всеки, после сипването, майтапите, приказките по време на общата вечеря не, няма как да се заменят нито с китайско, нито с италианско или друго поръчано с доставка и хапнато на крак или пред компютъра.

Да, сигурно за някого всички тези неща са глупави и дреболии, но именно такива дребни подробности подклаждат семейния огън.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа