6 навика с цел високоефективно родителство

И отглеждането на здрави и щастливи деца

Илюстрация: Guliver / iStock

Емоционалните, социалните и интелектуалните умения на децата са като мускул, който родителите могат да тренират или да оставят да атрофира. Не съществува един начин за правилно отглеждане на хлапета. Но има няколко неща, които повечето от най-успешните родители правят. И те са следните:

1. Говорете с децата 
Продължителността на разговорите с децата ви е тясно свързана с техния коефициент на интелигентност и способността за четене. 88-89% от думите, които използва 3-годишно дете, са от речника на родителите му. Колкото повече му говорите, толкова по-добре функциониращ речник ще има то.

2. Четете на децата
Проучванията показват, че децата в 3-и клас, чиито родители са им чели поне по 20 минути на ден, на 15-годишна вързаст са интелектуално един клас по-напред от съучениците си.

3. Оставете децата да играят
Игрите повишават двигателните умения, които от своя страна подобряват мисленето, паметта, причинно-следствените връзки, разрешаването на проблеми и способността за саморегулация. Във Финландия, една от страните с най-добро образование, междучасията са по 15 минути след 45-минутни часове.

4. Ограничете им телевизията
Искате ли да излагате здравето на децата си на риск? А знаете ли, че, ако децата ви гледат телевизия, годишно са облъчени от около 20 000 реклами? 34% от тях са на продукти, съдържащи захар. Телевизията претоварва частта на мозъка, която се отнася за визуалното, и унищожава креативността. Час и повече телевизия на ден създават проблеми с концентрацията и успеваемостта в училище. А децата под 2-годишна възраст изобщо не трябва да гледат телевизия.

5. Поощрявайте малкия художник
Когато в детската градина питат децата: "Кой е художник?", всички вдигат ръка и казват: "Аз, аз, аз!". В 3-и клас някои вдигат ръка, а в 6-и - 3-4 хлапета и при това - с несигурност. Креативността е много повече увереност за създаване, отколкото умението да създаваш неща.

6. Гушкайте децата
Докосването, прегръщането, боричкането, говоренето, усмихването и пеенето са храна за малките, и са в основата на здравото и правилно развитие на мозъка.

Източник: drmomma.org, адаптация Надя Горанова

Коментари
Последни видеа