6 полезни съвета, които ще подобрят отношенията ви

Ето кои са тайните на добрия брак, създаващи наистина хармонична връзка

08 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Няма как да сравним една връзка с друга, но има и доста общи неща, които всъщност са в основата на щастливия и хармоничен брак.

Става дума за определени нагласи, които улесняват отношенията. Те се основават на уважение, сближаване, добросърдечни компромиси и най-вече -доброта. Тоест - умения, които винаги са били от полза и които ни правят по-добри хора, а не просто по-добри партньори.

Ето кои са шестте ключа на успешния брак.

Снимка: Shutterstock

1. Разбирателство и уважение

На първо място трябва да стои признанието на другия като човек, с когото се гордеем. Важно е да му показваме колко е ценен за нас.

Нямаше да сме заедно, ако не ни харесваше начина му на живот, вижданията му и възприемането на света, дори поведението му.

Оценяването на другия във връзката е в основата на всичко, но понякога приемаме признателността за даденост. И вместо да покажем колко го ценим (с думи, но преди всичко и с действията си), ние пропускаме да направим това.

2. Единомислие

Завистта категорично трябва да бъде оставена настрана. Успехът и на единия, и на другия трябва да се оцени. Защото е успех, независимо от сферата на професията или живота.

Когато сме част от двойка, ние сме едно цяло и трябва да се държим като такова. Чувството на негодувание и завист е пагубно за отношенията. Защото така единият винаги ще се чувства непълноценен или несъзнателно ще смята, че другият не заслужава този успех толкова.

Подобна нагласа е много вредна за щастието и хармонията. И е нещо, което може да разруши връзката. По-правилно е да се радваме на успехите на другия, защото това са успехи и на двойката.

3. Помощ

Молбата за помощ е нещо, което често се подценява. Отново, защото се приема като даденост или като излишно. И много често молбата за помощ остава неразбрана или неизпълнена.

Понякога единият от партньорите дори не признава, че има такава нужда, от страх да не ядоса другия, да не бъде подигран или да не падне в очите му. А всъщност е много важно да кажем честно, че не успяваме да се справим с дадена дейност или задача, след което да помолим за помощ.

Друг път другият просто не откликва, защото не разбира, че имаме нужда от него. Как би могъл да помогне на нещо, което никога не е било изразено?

4. Здрав разум

Друга характеристика на щастливия и хармоничен брак, е проявата на достатъчно здрав разум. Това означава, че и двамата трябва да споделят еднакви ценности, да имат една и съща визия за живота, да знаят, че вървят по един и същи път, да си вярват.

Това прави връзката много силна и помага да се прояви здрав разум в по-критични ситуации или когато трябва да се вземат важни решения: за образованието на децата, преместване в друг град и т.н. Но не означава непременно да имате едни и същи идеи. По-важно е да се подкрепяте взаимно за тези идеи и целта да бъде една.

5. Търпение

Трябва да бъдете търпеливи с другия, защото ще дойде време, когато той/тя ще бъде търпелив с вас. А да бъдеш търпелив означава да подкрепяш другия в трудни моменти, при стрес, нервно напрежение, депресия.

Когато проявяваме търпение, ние реално показваме на партньора ни, че продължаваме да вярваме в него.

Снимка: Shutterstock

6. Лично пространство

Не трябва да забравяме за него, защото то съхранява и развива индивидуалността на всеки от партньорите.

Това не означава, че другият вече няма нужда от вас, нито че се задушава във връзката. Личното пространство ни дава време да бъдем със себе си, да преосмислим поведението и грешките си, задачите от деня или просто да релаксираме. А нахлуването в личното пространство на другия нарушава хармонията.

Много по-важно е да проявим разбиране и да подкрепим човека до нас, защото това показва, че го обичаме истински.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.