7 мъжки качества, които не трябва да търпим

Специалист: Дори и едно да е налице, не си заслужава да продължите връзката

19 април 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Отношенията с мъжа не трябва да се превръщат в танц на ръба. Илюзията, че той ще изневери, присъства у много жени. И те търпеливо чакат вълшебната трансформация с години, а тя все не идва. Разбира се, че всеки си има недостатъци, но мръсните чорапи, които растат като гъби навсякъде из къщата, далеч не са повод да си събирате нещата и да трясвате вратата. Има случаи обаче, в които вътрешният ви глас крещи: „Тръгвай си, докато все още можеш. Живееш с фантазии. Пясъчните замъци се развалят, розовите очила се чупят и един ден ще разбереш на кого си отдала живота си.“ Ето за тези случаи искам да си поговорим.

Пропускаме историите, в които мъжът вдига ръка, редовно изневерява и оскърбява жената. Подобен субект априори не трябва да се нарича МЪЖ. И животът с него е чиста проба мазохизъм. Но има и други постъпки, които подсказват, че дългия и щастлив живот заедно няма да ви се получи:

Той е мързелив
До самозабравяне. В този свят има само един човек, за чиито комфорт се безпокои този мъж – самият той. Ще си намери хиляда и една причини защо днес не трябва да става от дивана:
- търси си достойна работа;
- търси си призвание;
- чувства се зле;
- преживява криза.
Като цяло – разбирате схемата. И колкото и любящата жена да го тласка към интервюта, да му търси обяви за работа, да поставя ултиматуми, мързеливецът няма да помръдне. А ако половинката му досади прекомерно, тогава ще си намери друга жертва. Ако не го домързи, разбира се.
Затова той с удоволствие ще ви изпрати на работа (а най добре на две). Родила сте дете? Какво ще се размотавате в отпуск по майчинство – бъдете така добра да внасяте своя дан в семейния бюджет. Нали така е по европейски?

Той не е виновен за нищо
Никога. Затова останалите са длъжни да почувстват вината си в пълния й обем. Той не може да печели достатъчно, защото баща му не е Рокфелер и не му е купил престижна длъжност. Не му повишават заплатата, защото шефът му е идиот и не може да оцени такъв перспективен кадър. Той не може да си позволи да заведе семейството си на почивка зад граница, защото се е родил в страна, в която не е нужен на никого. Да продължавам ли?
Този инертен мрънкач дори и не се опитва да поеме контрола над живота си. А ти все още изискваш той да е главата на семейството. Това е непосилна задача за него. Подобни мъже често се присламчват до силни жени и се чувстват прекрасно, увесени на шията им.

Той е страхлив
За да си мъжествен, не е нужно да убиваш дракон. Достатъчно е да носиш отговорност за своите постъпки, действия, да създадеш на жената атмосфера, в която тя да се чувства защитена.
За страхливецът е още по-добре, ако вместо него решава жената. Сама да тегли кредите, да си купи бяла техника, да изясни отношенията с враждебните съседи. Нека тя да реши в коя детска градина да ходи детето и как да стигне до летището посред нощ. Мъжът-страхливец всячески избягва трудностите. На него така му е удобно.

Той е строг критик
Супата е безсолна, облякла си твърде много детето, отгледала си син – твое копие. От мъжът-критик няма да чуете нито една добра дума. Подобен домашен тиранин смята за своя мисия да ти навира в носа недостатъците и грешките ти.
А увереността на жената в себе си е важен аспект за нейното щастие. И кой, ако не мъжът, е длъжен да подкрепя самооценката и да цени достиженията й. Вместо това тя получава непрекъснати упреци и претенции. А критикът е щастлив: той се е самоутвърдил за сметка на жената, доказал е своята мъжественост, лидерство.
Възможно е определена роля да са изиграли травми в детството и тийнейджърството или подобен родителски модел на отношения, но това би било още по-лошо. А жената търпи, защото смята подобно поведение за нормално. По-нататък той започва да я сравнява с другите: „Ето, твоята приятелка Рита каква вкусна супа е направила, а на теб никога не ти се получава.“ Всеки язвителен коментар, всяка остра забележка приближава самооценката на жената до нулата.

Той лъже
С повод и без. И което е още по-странното – за теб това е норма. Отначало вдигаш скандали, бурно изясняваш отношенията, молиш да не лъже. А след това се примиряваш и махваш с ръка.
Във вашата връзка не е останало място за доверие, а това е фундамент за нормални и хармонични отношения. И ако се чудиш дали всяка дума е лъжа, а всяко закъснение – изневяра, какво ти остава да съхраняваш?

Той е скъперник
В класическия смисъл на думата. При това икономисва неща, предимно на твой гръб. Мъжкото скъперничество е порок – на нормалния човек би му се искало жена му да е доволна и щастлива. А за нейното щастие, както е известно, трябват само нова рокля и обувки.
Той не подарява подаръци, не купува цветя, защото са скъпи, иска ти касовата бележка от магазина и икономисва буквално от всичко. Подобно поведение категорично е непростимо.

Той има свой списък с приоритети
В който ти не си на първо място. Той с лекота променя вашата среща, за да се види с приятели. Неговите интереси и предпочитания винаги ще бъдат доминиращи. А с теб е хубаво и удобно, докато не започнеш нещо да искаш от него. Това прераства в скандал, в хода на който му е удобно да тресне вратата и да отиде на бар с приятели, докато ти оплакваш отношенията ви и се чудиш какво не си направила както трябва.
Достойният мъж уважава интересите и желанията на жената като свои собствени. Ако твоето мнение нищо не значи за него, вероятно той не е твоят човек.

Анализирай своите отношения и провери притежава ли той някое от изброените качества. Ако отговорът е „да“, трябва нещо да промениш. Но в запазването на връзката трябва да бъдат заинтересувани и двамата партньори. Може да четеш книги по психология, да пробваш нови техники и безкрайно да се адаптираш към любимия, но подобна тактика няма да те направи щастлива. Това вече не са отношения, а игра на една врата. А ти заслужаваш повече!

Текст: Ярослав Самойлов, психолог, експерт по взаимоотношения, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа