7 неща, които не очаквате, когато имате семейство

Трансформациите в живота ви ще настъпят преди да сте се усетили

07 Юли 2021 г.
7 неща, които не очаквате, когато имате семейство

Снимка: Shutterstock

Мама, татко, бебе, момиченце или момченце, куче. Това може да се приеме като стандартен семеен модел. С изключение на кучето, което може да бъде котка, хамстер, папагал или заек, по-рядко паяк или змия. Дори и в рекламите или по филмите семействата обикновено изглеждат по този начин (без да броим „Деца на килограм“ или „Сам вкъщи“, в които малчуганите са повече на брой).

Въпросът е друг. Запитвали ли сте се какво точно се променя в живота ви, когато сами попаднете в този модел? Или дори да не е точно този, а такъв само с едно или с повече от две деца.

Всъщност претърпявате невидима трансформация, над която дори не сте се и замисляли. Ето каква.

Снимка: Shutterstock

Магията на растежа

Да виждате как едно дете расте пред очите ви, как прави първите си стъпки, как тръгва на училище, преживява първия успех и първото влюбване, е емоция, каквото няма как да усетите, гледайки филм. Просто сега участвате във филма.

Няма филм, който да ви потопи по такъв въздействащ начин в историята си, колкото истинския живот. И един ден просто се поздравявате за младия човек, който сте създали. Невероятно, нали?!

Урок по съпреживяване

Когато създадете семейство и ви се родят деца, вече ще започнете да гледате на живота и дори на ежедневните си дейности по съвсем различен начин. Но най-важното и може би едно от най-ценните неща, които ще ви се случат, ще бъде съпреживяването.

Ще се научите да се радвате и да откривате вълшебство там, където преди изобщо не сте поглеждали. Ще плачете със сълзи от радост или от болка, докато заедно с децата си преодолявате поредните радост или разочарование. Ще разберете как онези неща, които сте смятали за изключително важни в живота, са просто несъществени дреболии. Ще се научите да бъдете щастливи, дори защото просто се събуждате и слънцето изгрява.

Шарено ежедневие с деца

Да имате деца означава наистина много. Означава: много по-забавни рождени дни и празници, игри и забавления, смях от сутрин до вечер, открития и експерименти, триумф и усмивки. Но също така капризи, тръшкане, борба между характерите и други леко неприятни моменти, на които обаче след време ще гледате с приятна носталгия.

Изобщо – с деца животът е много по-шарен и неочакван, и определено не е скучен и еднообразен. А и свиквате да бъдете винаги нащрек – било то за нещо приятно или за поредната беля.

В ролята на баби и дядовци

Рано или късно децата стават големи и сами създават семейства. След което един ден се превръщате в „Най-добрият дядо/баба“, който е готов на всичко за своето внуче: да се превърне в конче, придвижвайки се на ръце и крака по пода, да прави сапунени мехури в парка, да гони фрисби и дори да скача на въже или кара кънки.

С две думи – внуците ви връщат неусетно във вашата младост и свалят поне десетина години от гърба ви със замах и лекота. Това няма как да ви се случи, ако не сте създали семейство и нямате деца.

Снимка: Shutterstock

Най-после животинка

Семейството и децата са просто чудесен повод да си вземете мечтаното куче или котка, за които родителите ви навремето все са ви отказвали. И със сигурност играете с домашните любимци наравно с децата, без да си търсите оправдание и без някой да ви казва, че е детинско.

Освен това неусетно започвате да общувате с милата животинка, използвайки майчински/бащински обръщения, защото я чувствате точно като детенце.

Дом и нови отговорности

Има едно много любопитно италианско проучване, което е изчислило колко часа отнемат различните дейности, когато човек създаде семейство. И така: 14 часа в кухнята, 8 като шофьор, 13 за детегледач, 7 като психолог, 10 като камериерка. Но пък нямате нищо против всичко това, защото то е в името на семейството и най-любимите ви същества. Но когато сте на ръба на силите, достатъчна е една усмивка от детето, за да прогони умората мигновено.

Пълно щастие

Когато имате семейство, ще започнете да откривате щастието в неподозирани места и преживявания. Ще се задоволявате и с малко, и с много. Ще търсите, ще намирате, ще падате, ще ставате, ще започвате, ще се отказвате, ще имате безброй моменти, които да ви накарат да се почувствате специални и да накарате децата ви да се почувстват специални.

Соня Димова

Да поговорим

Тайните на щастливото семейство

Да поговорим

Любовта в семейството учи децата

Здраве

10 навика на щастливото семейство

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)