8 чести грешки на бабите и дядовците

Ето какво те не трябва да правят и как е по-правилно да реагират

08 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Бабите и дядовците са незаменими помощници на родители и добри приятели на децата. Те са обичани, търсени, уважавани, винаги на разположение. В живота на децата фигурите на бабите и дядовците играят ключова роля не само като помощници в отглеждането им, но и за тяхното образование и емоционално развитие. Има обаче 8 неща, които те не е добре да правят, когато се грижат за внуците си и общуват с родителите им. Ето кои са те и как е по-правилно да реагират.

Снимка: Shutterstock

Поучават бременната бъдеща майка

Особено бабите обожават да дават непоискани съвети – от това как да се храни бременната дъщеря или снаха до какво трябва да купува и не купува за бъдещото бебе. „Не ти трябва корито със стойка, аз навремето в най-обикновено съм те къпала и пак стана човек. Това са глезотии, че няма да можеш да се навеждаш или стоиш на колене, докато къпеш бебето“. Да сте чували нещо подобно?

Истината е, че бабите обичат да критикуват, имат леко надменно отношение и почти винаги поставят собствения опит като мерна единица за бременност, раждане и отглеждане на детето. А по-добрият начин е да подходят с чувство за хумор и да предложат съвета си под формата на забавна история. Така бременната жена няма да се дразни, а и може да си извлече полезни идеи, които наистина да влязат в употреба.

Идват неканени на гости

Бабите и дядовците често изгарят от желание да бъдат край своите новородени внуци. И се появяват на вратата на семейството без предупреждение. След поредната неканена поява, има опасност да изглеждат като натрапници, колкото и да са алтруистични поривите им. Затова е важно предварително да установят определени правила със семейството, които да спазват.

Добре е да знаят, че семейството има нужда от пространство и време, за да бъде насаме с бебето. Не е добре да им го отнемат. Нахлуването в неприкосновеността им чрез многократни и внезапни посещения и телефонни обаждания по всяко време, не само пречат, а и дразнят. Особено през първия месец от раждането на бебето. Няма нищо срамно да се направи график, който ще е от полза както на родителите, така и на бабите и дядовците.

Критикуват постоянно

Безплатната и самоцелна критика е не само безполезна, но има и обратен ефект. Вместо да помогнат, бабите и дядовците по този начин насаждат напрежение. Дори да смятат, че родителите много грешат по отношение на образованието или отглеждането на децата, по-добре е да не се месят или да предложат по друг, неконфликтен начин идеите си. Важно е никога да не забравят, че всеки родител има своя собствена система за отглеждане на децата си и да уважават неговия подход.

Нареждат какво да учат децата

Бабите и дядовците не играят ключова роля в образованието на внуците, но могат да бъдат ценни помощници по отношение на ежедневните ангажименти, които родителите са възпрепятствани да правят: прибиране на децата от училище, помощ в домашните, когато малките срещат затруднения, водене на балет, тренировка или урок по музика. Със сигурност родителите са им безкрайно благодарни за тази помощ, дори да не го изразяват с думи.

Но бабите и дядовците не бива да се месят по отношение на самото образование. Не трябва да критикуват внуците, ако получат слаба оценка, не бива да подлагат на съмнение избора на училище, не е добре и да насочват на по-късен етап децата да изберат специалност като техните професии. Това, че бабата и дядото са отлични лекари, не означава, че и техните внуци ще поемат в такава посока, ако не желаят това. Също така не бива да критикуват или подлагат на съмнение онова, което правят родителите за образованието на децата си. Това не е работа на бабите и дядовците.

Държат се като родители

Бабите и дядовците са баби и дядовци. Родителите са родители. Най-лесният начин да развалят отношенията помежду си е като опитат да отнемат ролята на родителите в отглеждането и възпитанието на децата. И в никакъв случай не бива да настройват или подкупват децата на своя страна, ако с нещо не са съгласни с родителите им. Това си е чиста и доста подла измама. Бабите и дядовците могат да научат децата на толкова много неща, които да са полезни за тях, че не си заслужава да се борят и изживяват като родители.

Снимка: Shutterstock

Заплашват младото семейство с родителството

„Ще видите като един ден станете родители…“. Понякога младите семейства чуват тази дори не завоалирана заплаха по десетки пъти на ден. И как тогава да очакват прекрасни емоции, когато един ден наистина станат майка и татко. Най-вероятно в началото ще се страхуват, а после ще разберат от собствен опит, че това изобщо не е вярно и притесненията им са били напразни. Тогава бабите и дядовците рискуват да паднат в очите им.

Има и друг момент. Понякога точно този тип баби и дядовци, след като се роди дете, се оттеглят и отказват да помагат на семейството. В такава ситуация е важно да се направи компромис. Независимо какви са били отношенията със семейството, двете страни трябва да си подадат ръка в името на децата.

Подозрителни са към детегледачките

Ако семейството има възможности и наеме жена, която да се грижи за децата във времето, в което родителите са на работа, е чудесно. Това не отнема възможността бабите и дядовците също да помагат. Затова не бива да приемат по този начин избора на родителите. Не е добре и да критикуват детегледачката за всичко, тъй като родителите са тези, които ще преценят дали тя си върши добре работата или не.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа