8 игри, които правят децата емоционално силни

Формите на забавление, които стимулират въображението, учат на търпение и отговорност

Снимка: Shutterstock

Знаем, че характерът се формира в най-ранно детство. Затова, за да отгледаме силен човек, подготвен за света на възрастните, е изключително важно детето да получава колкото може повече внимание. 

Bright Side представя 8 забавни образователни игри, които развиват страхотни качества у децата.

Не съм съгласен

В тази игра се задават въпроси за личните предпочитания на детето. Най-добре е да я играете не сами, а с други деца като ги разделите по двойки. Например, едното дете пита: „Коя книжка прочете наскоро?“. То отговаря: „Грозното патенце“. Другото дете трябва да каже: „Тази приказка не е хубава, не трябва да се чете“. Задачата на детето е да докаже, че приказката наистина е хубава и че си струва да се прочете.
Въпросите могат да бъдат най-различни. Така децата се учат да защитават гледната си точка и да разсъждават уверено. 

Всекиму – своето 

Тази игра също е предназначена за група деца. Избира се един „водещ“. Преди началото на играта всяко дете трябва да му даде някаква задача: да изпее песен, да отиде някъде, да се обади на някого, да кукурига – няма никакви ограничения. Когато всеки е дал задачата си, се обясняват правилата на играта. Те се състоят в това, че всеки играч трябва да изпълни своята задача сам. И който се е опитал да „преметне” водещия, сам ще падне в капана си. Това учи децата да поемат отговорност.

Измисли история

Тази игра развива въображението. На детето се дават логически несвързани думи, а то трябва да измисли история от тях. Например гора, колело, чай, кола, вълна, луна, завист, козина, таван, сняг.
Ще бъдете изненадани колко богато е въображението на детето ви. 

Балон

Играта „Балон“ учи децата да дишат правилно, да се отпускат и помага вие самите да разбирате по-добре детето си. Давате му ярък балон, който трябва да надува, а след това много бавно да изпуска въздуха обратно в устата си, без да отваря уста, сякаш сега балонът надува него, а не обратното. А после бавно да изпуска въздуха през устата си, сякаш е балон, който бавно изпуска.

После можете да помолите детето да сподели ситуация, в която се е чувствало като този балон: когато не е можело да понася нещо и е искало просто да изпусне като надут балон. По този начин ще покажем на детето как може да се успокои в трудни моменти, да предложим варианти за решаване на проблема и като цяло да научим какво го притеснява, да помогнем за преодоляване на трудностите. А и същевременно, да тренира дишане и издръжливост.

Духни свещта

Тази игра учи детето да диша по-дълбоко: да вдишва през носа, като издува корем и бавно изпуска въздуха с уста, сякаш духа свещ. След като детето разбере всички инструкции, го слагаме на един стол, на 2 метра от свещ, която стои на масата.

При това не може да става, да пристъпва и дори да се накланя към свещта. Трябва да се опита да духне свещта от разстояние 2 метра. Играта не свършва, докато детето не духне свещта.

Комплименти

Това упражнение отново е предвидено за група деца. Те сядат в кръг и трябва да кажат, гледайки се в очите, по няколко добри думи за детето до тях. А то трябва в отговор да благодари и да направи същото със следващото дете по ред.За някои деца е трудно да направят комплимент, нужни са им насочващи въпроси или като пример да измислят комплимент за себе си. Така те могат да научат много за общуването и да свикнат да забелязват най-хубавото у хората. 

Познай какво се е случило

Намерете картинка или снимка, която изобразява някаква житейска ситуация, например на някой, който получава награда. Нека детето си представи какво може да се е случило преди тази ситуация и какво би могло да се случи след това. Тази игра развива логиката и въображението. Колкото по-подробен е разказът, толкова по-добре. Може да помагате на детето с насочващи въпроси.

Да измислим история заедно

Тази игра е за група деца. Всички сядат в кръг и вие, като водещ, започвате историята: „Имало едно време...“. Детето до вас продължава историята и всяко следващо дете добавя по едно изречение. Когато отново дойде ваш ред, можете да насочите историята в по-логична посока. Децата се забавляват, увличат от това упражнение и най-важното, провокира се да работи тяхното въображението. Това упражнение забавлява и очарова децата, и най-важното, развива въображението им. 

Обекти Бг

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.