8 начина за укрепване на връзката родител-дете

Какво трябва да направите, ако искате да изградите стабилни отношения с малчугана

Снимка: Shutterstock

Най-важната връзка с детето е тази, която то има със своите родители – биологични или осиновители. Така малчуганите научават и опознават света, затова е важно тази връзка да бъде положителна. Докато растат и се променят, децата се нуждаят от родителите си, защото те се грижат за тяхната безопасност и им дават необходимата увереност и обич. Това е и основата, от която те ще изградят бъдещите си взаимоотношения.

Как обаче да помогнем тази връзка да бъде наистина положителна? И има ли начини, които да я направят още по-силна и полезна за детето? Ето какво съветват специалистите.

Снимка: Shutterstock

Показвайте любовта си

Човешкото докосване и любяща обич са необходими във всеки етап от живота ни, тъй като те формират здравословно емоционално и невробиологично развитие. Важно е детето да получава нежност, любящи докосвания (прегръдки) поне по няколко пъти през деня. Отнасяйте се към всяко взаимодействие като към възможност да се свържете с детето си. Поздравявайте го с топло изражение на лицето, осигурете зрителен контакт като клекнете на неговото ниво, усмихвайте се и насърчавайте искреността помежду ви.

Казвайте често „Обичам те“

Всички родители обичат децата си, но не забравяйте, че трябва да им казвате това всеки ден, без значение на каква възраст са. Дори да срещате затруднения в общуването или да сте гневни по една или друга причина, малчуганът има нужда да чуе точно тези думи от вас. Така му напомняте, че го обичате безусловно. Простичкото „Обичам те“ може да има огромно значение за дългосрочните ви отношения с детето.

Задайте граници, правила и последствия

Децата се нуждаят от структура и насоки, докато растат и опознават света. Говорете с тях какво очаквате да правят и се уверете, че ви разбират. Когато правилата са нарушени, не се колебайте да използвате предварително ясните последствия и бъдете последователни в това отношение. Не става дума за тежки наказания, а за такива, които да помогнат на детето да се ориентира правилно в съответната ситуация.

Слушайте и съчувствайте

Връзката започва със слушане. Признайте чувствата си пред детето, покажете му, че го разбирате, и го уверете, че сте там, за да му помогнете при нужда. Опитайте се да видите нещата от гледната точка на детето си. Като го изслушвате и му съчувствате, вие всъщност го учите на взаимно уважение.

Играйте заедно

Играта е изключително важна за развитието на детето. Това е инструментът, чрез който малките усвояват езикови умения, изразяват емоции, стимулират креативността си и развиват социални умения. Освен това е и забавен начин да заздравите връзката си с детето си. Няма значение на какво играете. Ключът е просто да се наслаждавате един на друг и да се ангажирате да подарите на детето цялото си внимание.

Бъдете на разположение и без разсейване

Отделянето на само 10 минути на ден, за да поговорите с детето, но без никакви странични разсейвания, може да подобри трайно добрите комуникационни навици. Изключете телевизора, приберете електронните устройства и просто прекарайте малко време заедно. Вашето дете трябва да знае, че за вас то е основният приоритет в живота, въпреки многото разсейващи и стресиращи фактори, с които неизменно се сблъсквате – и то, и вие.

Снимка: Shutterstock

Хранете се заедно

Храненето като семейство може да доведе до невероятни разговори на масата, в които задължително трябва да участва и детето. Помолете всички да оставят в този момент телефоните си надалеч и се насладете взаимно на компанията си. Със сигурност всеки има за какво да разкаже, случило се през деня. Времето за хранене също така е чудесна възможност да научите децата на здравословни хранителни навици, което е важно не само във физически, но и в психологически аспект.

Създайте свои ритуали

Ако имате повече от едно дете, опитайте да прекарвате индивидуално време с всяко от тях. Това укрепва връзката родител-дете и е много полезно за самочувствието на малчуганите. Така всяко дете ще знае, че е специално и оценено, а няма да се чувства пренебрегнато. Направете си и свои ритуали, които да ви дадат възможност да прекарате специални мигове заедно. Дали ще бъде игра на детската площадка, придружаване до магазина или нещо друго, преценете според характера и възрастта на всяко от децата.

По материали от Parents

Коментари
Последни видеа