8 правила, които двойката често пренебрегва

А те са основни, защото помагат в общуването с партньора, но и предпазват от криза в любовта

05 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Криза в любовта може да настъпи както в дългогодишните двойки, които се радват на здрав и стабилен брак, така и в наскоро създалите се, при които страстта все още гори с буйни пламъци.

Защо се получава това? И как да се предпазите от евентуални сътресения, съхранявайки в същото време връзката си?

Не е невъзможно, казват експертите. А се случва най-често, тъй като партньорите просто пренебрегват някои основни правила в общуването помежду си, от които обаче започват разминаванията и проблемите.

Ето най-честите грешки, за които добрата новина е, че има решение.

Снимка: Shutterstock

1. Прекален натиск

Ако имате да казвате или поискате нещо от партньора, не го притискайте и не му поставяйте ултимативни условия. Така нито вие, нито другият ще се почувствате комфортно и спокойно.

Най-добре е да разрешите проблема, когато и двамата сте готови да направите това. По-добре изчакайте обстановката да се успокои и тогава си поговорете спокойно.

2. Приемате нещата като даденост

Партньорът ви със сигурност не е екстрасенс. Понякога той просто не знае какво искате или как да направи нещо.

Когато сте притеснени или имате конкретни очаквания, говорете ясно, а не с недомлъвки. По този начин другият ще разбере какво чувствате и какво бихте искали да направи за вас. И има много по-голяма вероятност това да се случи, отколкото ако разчитате да отгатне вашите мисли.

3. Не слушате другия

Това е единственият и най-добър начин за ефикасна комуникация, твърдят специалистите. Слушането е от съществено значение в живота и може би едно от най-важните ни умения.

Това трябва да правите, не само когато имате проблем, а и по време на всеки ваш разговор. Така се създава здрава и хармонична връзка.

4. Не отделяте време да поговорите за връзката си

Не чакайте да възникне проблем, за да говорите за онова, което е довело до него. По-добре е да говорите предварително за всичко, което по някакъв начин засяга връзката ви: очаквания, навици, бъдеще…

По този начин се опознавате и се научавате да избягвате недоразуменията и фалшивите очаквания.

5. Подминавате мълчанието

То всъщност говори повече от думите. И има много по-важно значение от онова, което казвате.

Затова се научете да разбирате и оценявате мълчанието на другия. И говорете за онова, което е довело до тази ситуация. Проблемът не престава да съществува, като избягвате да говорите за него.

6. Не проявявате съпричастност

Съпричастността играе наистина основна роля в комуникацията в двойката.

Ако се поставите на мястото на партньора си, ще разберете много по-лесно какво го тревожи и защо. По този начин демонстрирате и своята подкрепа.

7. Неглижирате нуждите на другия

За да бъде връзката стабилна, важно е да имате приоритети, но и да оценявате емоциите и нуждите на другия.

Може би много пъти се е случвало да спорите за маловажни неща. Трябва да се научите да се дистанцирате и да преценявате дали дадена тема наистина си струва да бъде обсъдена.

Преди да започнете дискусия, би било добре да отделите време, за да анализирате лично проблема и да определите дали той наистина е реален, в състояние ли сте да го разрешите и дали по този начин няма да засегнете партньора си.

Снимка: Shutterstock

8. Не полагате усилия в общуването

Комуникацията ви се е свела до кратки разговори по време на вечеря, защото се връщате уморени от работа, а след хапване всеки се оттегля със своето хоби.

Не става дума да заливате партньора си по цял ден с игриви съобщения или да му звъните на всеки час. Това е досадно. Но може да правите по нещо дребно и приятно, което да напомни, че сте заедно и да поддържа връзката ви жива.

Но е важно такива усилия да полага не само единият, а и двамата, за да има смисъл. Мързелът и рутината са най-големият враг на хармонията в една връзка, така че опитайте да ги преодолеете. Не е трудно.

Коментари
Последни видеа