9 необичайни занимания през август

Те гарантирано ще допаднат на децата, защото освен забавни, са и много полезни

06 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Лятната ваканция е в разгара си. Предлагаме ви 9 интересни занимания, с които може да ангажирате времето и вниманието на малчуганите. Те със сигурност ще им харесат, защото ще им подарят интересни преживявания, емоции и спомени. Освен това са и много полезни.

Снимка: Shutterstock

1. С карта и компас

Ако планирате да оставите децата при баба и дядо на село през лятната ваканция, измислете нещо интересно, с което да разнообразите престоя им там. Проучете какви исторически или природни забележителности има наблизо, и заедно ги потърсете, използвайки карта и компас (така е по-забавно).

Същото може да направите и когато планирате семейната почивка на море или планина. Не се ограничавайте да стоите само на плажа или на поляната през хотела, а потърсете какво още може да се види наоколо. Издирване на интересни обекти с карта и компас може да организирате дори в родния град. Със сигурност има неща, които все още не сте видели.

Задачата е детето да посети поне 3 такива обекта по време на ваканцията.

2. Направете си астро вечер

Ако сте на място, където небето се вижда прекрасно, организирайте една вечер специално за наблюдаване на звездите и търсене на съзвездията. Това е подходящ момент да разкажете и за планетите, зимното и лятно слънцестоене, млечния път и т.н.

Задачата на детето е да открие на небето 3 съзвездия, след което да прочете за тях повече или да ги нарисува.

3. Нова игра

Стимулирайте детето да излиза повече на открито и да играе с приятели на такива игри, които включват много движение. Но никой не казва, че това трябва да са само футбол, каране на колело или скачане на въже.

Задачата на детето е само да измисли своя игра, която да комбинира различни елементи, и да има състезателен характер, за да бъде интересна на всички.

4. Изберете интересна книга

Но не от любимите автори на децата, а нещо ново и необикновено. Може заедно да посетите голяма книжарница, в която има богат избор от книги и да провокирате детето да открие такава, която би го провокирала.

Това всъщност е задачата му – да намери и прочете такава книга.

Снимка: Shutterstock

5. Игра на фотография

Дайте му идея да направи серия от тематични снимки, които есента може да оформите на албум, а защо не и изложба в училището. Дори и телефоните вече снимат доста добре, така че не е задължително да имате професионален фотоапарат. Детето може да направи серия от снимки на насекоми, цветя, раковини и т.н.

Задачата му е да се опитва да ги прави все по-качествени с всяка следваща.

6. Творчески занимания

Превърнете в игра разходките на открито и дайте идея на детето да събере интересни камъчета, клони, миди и всичко, което му привлече погледа. Но нека събира с мисъл и да бъдат предмети, които после може да използва творчески.

Задачата е да създаде нещо интересно от събраните по време на разходките предмети. Между другото върху плоски камъни може да се правят много ефектни рисунки.

7. Чужд език

Ако планирате да пътувате в друга страна, накарайте детето да вземе една тетрадка и в нея да запише всички думи, които научи на съответния език. После нека опита да ги запомни и използва при елементарно общуване – например да си купи сладолед само.

Задачата му е да научи колкото се може повече нови думи. Така на практика то ще усвои чужда реч много лесно.

8. Математика за дома

Много лесно упражнение за по-малките ученици, с което те ще тренират по забавен начин наученото по математика. Помолете ги да водят нещо като домашно счетоводство и да пресмятат колко пари са похарчени при пазаруването и колко сте спестили.

Задачата им е да опитат да смятат не само на лист хартия, а и наум по-лесните неща.

9. Мълчанка

Не е онази игра от вашето детство, а по-различна. Но отново става дума за мълчане за определено време. Сега обаче е с друга цел, а не до първия проговорил.

Задачата на детето е да се вслуша в природата наоколо и открие различни звуци, които преди е подминавало или може би чува за първи път.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа