Чудната история на семейство със 7 близнака

Лекарите ги отписали, съдбата решила друго

12 март 2017 г.

Снимка: Youtube

Ако работата ви идва много, си спомнете, че има родители с доста повече грижи. Като това на 7-те американски близначета от Айова, за което разказва deti.mail.ru

За американското семейство Маккохю тези проблеми са умножени по 7, всъщност - не, по 8! Днес родителите са далеч от училищните грижи, защото близнаците им завършиха още през пролетта.
Представете си семейство със 7 близнака и още едно дете, по-голямо от тях. Няма дори дума за толкова бебета, родени накуп. Много родители, след като първото им бебе поотрасне, се решават на второ. И, ако в този момент вместо едно, се окаже, че ще имат близнаци, може и да се притеснят малко.

Семейство Маккохю

Историята на семейството в началото прилича на много други. Двамата си имат момиченце, но искат поне още едно дете. Едва ли сте в състояние да си представите какви емоции са изпитали Кени и Боби, когато след ехографския преглед лекарят им съобщава, че в утробата виждат не две, а 7 бебета. Семейството действително много искало повече деца и планирало поне 2. След като първото им момиченце се родило обаче, се оказало, че Боби вероятно трудно ще забременее отново. Затова ѝ назначили инжекции за стимулиране... Явно те дали резултат, далеч по-висок от очаквания.

Лекарите отново били скептични – този път се съмнявали дали е разумно да запазят бременността. Предложението им било за частичен аборт – да оставят в утробата на майката 3 бебета, за да могат да бъдат износени без проблем. Кени и Боби категорично отказали по религиозни съображения. Лекарите само ги предупредили, че поемат огромен риск, и че вероятността всички бебета да се родят живи и здрави, е минимална.

И износването, и раждането на седемте бебета било истинско медицинско чудо. Те се появяват на бял свят в ноември 1997 г. – 9 седмици преди термина. Раждат се 4 момчета и 3 момичета. Така общият брой на децата в семейството станал 8. Събитието наистина е уникално и семейството получава поздравления лично от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. 

Снимка: Instagram

Мрачните прогнози на лекарите

Лекарите предупреждават семейството, че поема огромен риск, иче бебета едва ли ще оцелеят. Опасност има, ако в утробата на майката се окажат 3 бебета, какво остава, ако те са 7.

Боби обаче успява да ги износи и роди. Нещо повече – след като са се родили недоносени и с ниско тегло, те не само минават критичната първа година, но и успешно завършват училище. А 5 от тях вече са в колеж. Истинско достижение.
Защото преждевременното раждане не остава без последици за здравето на бебета. Две от тях са с тежка диагноза – детска церебрална парализа. Семейството обаче впряга всички ресурси и възможности и сега и те имат бъдеще. Алексис завършва с отличие училище и дори мечтае да стане учителка. Натан преживява сложна операция и успява да се научи да ходи. Днес вече се интересува от молекулярна биология.


Как преминава един ден на многодетно семейство? Хранене, слагане на бебета да спят, разходка, приготвяне на храна... Представете си деня на сем. Маккохю.

„Не е лесно да се нахранят 7 деца“, признава Боби.  Родителите приготвят храната, но процесът е без прекъсване – печка и 2 микровълнови работят нон стоп - притоплят, варят, пекат. Миялната машина непрекъснато „произвежда“ чисти съдове, чаши, чинии. И машината не е една, а две и работят с пълен капацитет. Две са и пералните – просто, защото е необходимо.

И ако за секунда в дома стане тихо, родителите са нащрек. Тишината ги плаши. И само си представете как двама възрастни се грижат за 8 деца. Разходката им е истинско изпитание. Архивите на семейството пазят уникална снимка – специално конструирана количка, която, като влакче, побира седемте бебета.

Финансите

За да се изхранят толкова гърла, да се облекат и обуят, трябва доста пари. Отделно, за непрекъснатото лечение, са нужни фенанси. Семейството не остава без подкрепа – предаването по телевизията на Опра Уинфри им печели популярност. Тя лично моли зрителите за помощ – каквато ѝ да е. И подкрепата не закъснява.

Благотворителни организации осигуряват на семейството жилище от 500 квадранти метра и мини ван, за да могат да се придвижват. Изпращат им също памперси и дрешки – запас за първите 2 години от живота им. А властите в щата Айова, където семейството живее, обещава да отпусна стипендия на децата, след като те постъпят в който и да е университет в САЩ. И 10 години по-късно изпълняват обещаното.
А много от тези, които гледали шоуто, предложили да помагат с дежурства. Доброволци разхождали децата, хранили, играели с тях. Направили график на всички, които предлагали безвъзмездна помощ.

Колкото децата растели, толкова обслужването ставало по-леко. Явно е истина, че при многодетните семейства хлапетата растат по-самостоятелни. И по думите на родилите им те още от най-ранна възраст се включвали в работа – да помагат в домакинството, да чистят къщата, да пазаруват и да готвят. Когато станали на 12 години, майка им тръгнала на работа и... станала възпитателка в детска градина. Явно, работата с деца ѝ била по сърце.

А единствената почивка за семейството години наред била един път в седмицата да отидат на кино или на кафе, без децата, разбира се. Време единствено за тях двамата, а децата оставяли на гледачки.
Какво бъдеще ги чака? Трудно е да се гадае. Сега, когато децата са завършили училище и са стъпили на крака, вероятно всеки голям празник ще събира все повече и повече хора около масата, много пакети под Коледната елха, а колко ли много внуци?

Мона Василева

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа