Домашен любимец за Коледа

Дали това е добра идея за подарък на детето?

05 декември 2018 г.

Снимка: Guliver/ iStock

От месеци детето ви иска куче или коте и обмисляте да му подарите животинка за Коледа? Преди да решите, си отговорете на няколко въпроса.

Кой ще се грижи за домашния любимец?
Котка или куче, една животинка има нужда от грижи всеки ден, включително през уикендите и през ваканциите. Ако имате куче, не е достатъчно само да го разхождате, трябва да поддържате външния му вид, да го храните и да си играете с него. Ако изберете котка, трябва да я разресвате по няколко пъти седмично. Ако в началото детето ви е ентусиазирано да прави това, трябва да сте на линия в дните, когато желанието му изстине. Готови ли сте?  

Имате ли достатъчно място вкъщи?
Кошница, постелка, кучешко креватче… Забравете за вземане на домашен любимец, ако не знаете къде ще е неговото място у дома. Ако котката може да се смести в малко пространство и се чувства прекрасно в апартамент, някои породи кучета, особено по-едрите, ще са нещастни в града, дори да ги разхождате и сутрин, и вечер. Те имат нужда от градина, за да тичат и да поддържат форма.

Готови ли сте да го гледате 15 години? 
Преди да решите, спомнете си, че едно куче живее повече от 10 години, каквато и да е породата му, а една котка ще бъде с вас близо 15 години. Това значи и посещения при ветеринаря, понякога скъпи; купуване на храна всяка седмица… Домашният любимец е много любов, но и разходи, които не бива да подценявате. 

Кой ще се грижи за него през ваканциите?
Обичате да пътувате и често поемате на дълги пътешествия? Кой ще гледа кучето или котката ви, докато отсъствате? Съседи, роднини или хотели за животни… Проучете внимателно въпроса и цената. Оставянето на кучето на хотел за 3 седмици може да струва доста скъпо. Всяка година много, много животни остават бездомни по време на ваканциите, защото няма кой да се грижи за тях.

Покупка или осиновяване?
Ако нямате конкретна идея какъв домашен любимец да подарите на детето си, осиновяването е добра алтернатива. Животинките от приют са чипирани, ваксинирани, често пъти кастрирани и очакват единствено своите нови хора. И това е друг начин да направите нещо добро за Коледа. Но внимавайте, ако обаче детето ви е малко. Обсъдете въпроса в приюта, тъй като някои от породите и характерите са по-подходящи за малки деца в сравнение с другите.

Източник: Еnfant.com

 

Коментари
Последни видеа